mei 2019 balk logo nb ssv

Week Tegen Pesten 2019: Wees een held, met elkaar

Campagnebeeld WTP
Wees een held, met elkaar is het thema van de Week Tegen Pesten 2019 (23 tot en met 27 september). In de Week Tegen Pesten staat het aanpakken van pesten en het werken aan een veilige school centraal. De nadruk ligt dit jaar op samenwerking. Zorg met elkaar voor een goede sfeer in de klas, zodat er minder behoefte ontstaat om te pesten. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen. Op de website vindt u informatie, de campagneposter en gratis (les)materialen.
Meer lezen
lijn-knik
MarinusSchouten

Blog: Dat ene moment...

Echt mens zijn, een beetje in de gedachten van kinderen kruipen. Leerlingen het gevoel geven dat je ze begrijpt, waar ze ergens zweven met hun vragen over seksualiteit. Dat moet toch te doen zijn? Onze beleidsmedewerker Marinus Schouten weet uit ervaring hoe belangrijk dat is. Hij daagt u uit om - net als hijzelf - te reflecteren op uw jeugd. Om terug te denken aan dat ene moment van die ene leraar...
Meer lezen
Kaartjes-Seksganzenbord-

Tip voor een leuke middag

Het eind van het schooljaar blijkt de tijd te zijn waarop vaak iets leuks wordt gedaan rond het thema seksualiteit. Een veilig moment omdat de klas al een jaar functioneert. Wij besloten met een paar collega's een spel te spelen dat daar goed voor gebruikt kan worden: het 'Seks is meer... Ganzenbord'. Haha, we hadden een geweldige middag; een aanrader voor met collega's! En daarna natuurlijk met de leerlingen...
Meer lezen
lijn-knik
727_640_426_crop1-364x273

Culturele verschillen

In het schooljaar 2019-2020 gaan School & Veiligheid en Theatergroep Playback de samenwerking aan. Zo kunt u zowel de jongerenvoorstelling ‘Count Me In’ als de docententraining ‘Dialoog onder Druk’ inzetten op school. Deze combinatie maakt een veilig gesprek mogelijk in de klas over culturele verschillen en maatschappelijk beladen thema’s, zoals discriminatie.
Meer lezen
oefenplaats smal

Gesprekstool burgerschap

In de Week van Burgerschap (20 t/m 24 mei 2019) lanceren we de gesprekstool ‘Pas op de plaats’ over de school als oefenplaats voor burgerschap. Dat sluit aan bij het thema van de Week van Burgerschap: ontmoeting. De tool helpt scholen het gesprek over burgerschapsvorming te starten. ‘Pas op de plaats’ is gratis te downloaden.
Meer lezen
lijn knik 2
infobladen discriminatie

Infobladen discriminatie

School & Veiligheid heeft samen met Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) twee infobladen ontwikkeld over discriminatie.
De aanpak van discriminatie is van cruciaal belang voor een veilige ontwikkeling van leerlingen. In dit eerste infoblad de belangrijkste do's en don'ts.
Meer lezen: po/vo-versie | mbo-versie

Om leerlingen die discriminatie ervaren goed te ondersteunen is het van belang dat u de coping strategie van de leerling herkent en hoe u hun weerbaarheid te verbeteren. In dit tweede infoblad enkele inzichten en handvatten.
Meer lezen: po/vo-versie | mbo-versie
themapagina agressief gedrag

Update thema agressief gedrag

Agressief gedrag komt overal voor waar mensen in groepen samen komen. Dus óók op school en in de klas. Hoe verkleint u de kans op agressief gedrag? Wat moet u doen bij agressief gedrag? En wat kunt u leren van een incident?

Op onze geheel vernieuwde themapagina over agressief gedrag vindt u actuele informatie, achtergronden en tips. Daarbij verwijzen we naar interessante boeken, richtlijnen en onze infobladen.
Meer lezen
lijn knik 2

Blog: Kijk niet weg en praat erover

Blog Bertinga
In het Eindhovens Dagblad stond op 24 april 2019 het bericht ‘Zedenpolitie onderzoekt door scholieren verspreid seksfilmpje’. Onze beleidsmedewerker Bertina Greven las het artikel en schreef naar aanleiding daarvan een blog. Hierin geeft ze aan wat u kunt doen als het op uw school gebeurt. Haar belangrijkste boodschap: Kijk niet weg en denk 'het waait wel over'.
Lees meer
lijn-knik

Agenda uitgelicht

voorkant brochure training

Een stevige basis
16/17 september en 30 september/1 oktober

Bent u vertrouwenspersoon en wilt u zich verder professionaliseren in het vertrouwenswerk op school? Doe dan mee met de training ‘Een stevige basis’. De vierdaagse training is bedoeld voor interne en externe vertrouwenspersonen werkzaam in het vo en mbo.
Meer lezen
Logo-WTP

Week Tegen Pesten 2019
23 t/m 27 september

De start van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten wordt daarom ieder jaar in september georganiseerd. Dit jaar is de Week Tegen Pesten van 23 tot en met 27 september. Het thema is: Wees een held, met elkaar.
Meer lezen
oefenplaats2 smal

Inspiratiesessie gesprekstool
burgerschap
26 september

Scholen die aan de slag willen met hun school als oefenplaats voor burgerschap, kunnen gebruik maken van de nieuwe gesprekstool 'Pas op de plaats'. Tijdens deze gratis inspiratiesessie geven de ontwikkelaars achtergronden en tips voor het gebruik van de tool.
Meer lezen
lijn knik 2

Helpdesk

Zoekt u informatie of wilt u hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs? Of wilt u preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit op school? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting School & Veiligheid via telefoonnummer 030 - 285 66 16 of e-mail helpdesk@schoolenveiligheid.nl. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar!

Meer lezen
lijn knik 2
website twitter facebook