dec 2018 balk logo nb ssv

Zilveren Weken

Voorzijde Opdrachten Zilveren weken V_3
De Zilveren Weken – direct na de kerstvakantie – zijn een goed moment om weer stil te staan bij de sfeer in de klas. Hoe? Bekijk de filmpjes met tips van leerkrachten Wouter Siebers (po) en Lucy Reijnen (vo) en download de gratis oefeningen.
Meer lezen
lijn-knik
Nieuwe lichting regenboogsteden vindt onderwijs belangrijk

Nieuwe lichting regenboogsteden vindt onderwijs belangrijk

In 2019 start een nieuwe subsidieperiode voor 53 regenbooggemeenten. Staat uw school in zo'n gemeente? Grote kans dat die uw school graag ondersteunen in aandacht voor seksuele diversiteit.
Meer lezen
Vierdaagse training Een stevige basis

Extra vierdaagse training 'Een stevige basis'

Wegens grote belangstelling is er een extra vierdaagse training voor vertrouwenspersonen ingelast. Schrijf u snel in om zeker te zijn van een plaats. Deze training is bedoeld voor interne en externe vertrouwenspersonen werkzaam in het vo en mbo. Het biedt de 'stevige basis’ die nodig is voor de professionele uitoefening van het vertrouwenswerk op school.
Meer lezen
lijn-knik
Wat doe je met een leerling die op morele gronden niet wil meedoen aan de les

Wat doe je met een leerling die op morele gronden niet wil meedoen aan de les

Het is lastig als een leerling zich beroept op een morele waarheid of levensbeschouwelijke overtuiging, helemaal als je er onbekend mee bent. Je hebt moeite gestoken in een goede les en de leerling verwerpt de (in jouw ogen juiste) informatie. Dit kan van alles oproepen – schrik, verbazing, verontwaardiging, irritatie. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
Meer lezen
pathmos01

Basisschool Het Pathmos werkt aan sociale veiligheid

Leerlingen leren en ontwikkelen zich het beste wanneer zij zich veilig, vertrouwd en gezien voelen. Een prettig schoolklimaat is dus de basis. Hoe pakt OBS Het Pathmos in Enschede dit aan? Zij werken onder andere met een kinderraad. Directeur Susan Olsman: “Deze leerlingen hebben een les gemaakt over ‘hoe gedragen wij ons als er een invalleerkracht voor de klas staat'. Dat ging nog wel eens mis. Wij zagen daarna echt vooruitgang.” Een mooi voorbeeld van hoe je leerlingen kunt betrekken bij het ontwikkelen van een fijn schoolklimaat.
Meer lezen
lijn-knik
Conferentie vertrouwenspersonen mbo

Conferentie Wegkijken of ingrijpen

Op 17 januari organiseert School & Veiligheid de jaarlijkse scholings- en ontmoetingsdag voor vertrouwenspersonen in het mbo. Dit jaar georganiseerd rond het wel of niet ingrijpen bij onveiligheid en ongewenst gedrag. Een actueel thema in het licht van het onlangs verschenen onderzoek van DUO naar de veiligheid onder docenten. Daarin wordt het niet ingrijpen bij incidenten door de schoolleiding genoemd als een vorm van onveiligheid. Vertrouwenspersonen en hun directies zijn welkom op deze dag.
Meer lezen
20171005-_MG_7181

Vuurwerk

Ondanks de wettelijke bepaling dat vuurwerk alleen op oudejaarsdag en oudejaarsnacht mag worden afgestoken, lijkt het (illegaal) afsteken van vuurwerk aantrekkelijk voor veel jongeren. Hoe kan de school voorkomen dat vuurwerk op school schade of zelfs lichamelijk letsel kan veroorzaken? In ons infoblad ‘Veilig feesten’ staan tips die daarbij kunnen helpen. Er is een versie voor het primair én voor het voortgezet onderwijs.
Meer lezen po-versie
Meer lezen vo-versie
lijn-knik

Fijne feestdagen en een goed 2019

Wij wensen u fijne feestdagen en een goed 2019 met veel geluk, gezondheid en een sociaal veilige school. Met onze activiteiten zullen wij u en uw school ook in 2019 weer ondersteunen en inspireren.
lijn-knik

Agenda uitgelicht

voorkant uitnodiging mbo

Wegkijken of ingrijpen
17 januari

Bent u als vertrouwenspersoon werkzaam in het mbo? Dan heten wij u van harte welkom op de jaarlijkse conferentie! U volgt inspirerende lezingen van diverse sprekers en gaat met de praktijk van het vertrouwenswerk aan de slag in workshops. Een ideale dag om bij te scholen en collega’s van andere instellingen te ontmoeten.
Meer lezen
Tweedaagse training Een goede basis

Een goede basis
22/23 januari

Werkt u als interne of externe vertrouwenspersoon of contactpersoon in het basisonderwijs? Dan is deze tweedaagse training iets voor u! De training is speciaal voor onderwijsprofessionals die opgeleid willen worden of zich verder willen scholen in het vertrouwenswerk op school.
Meer lezen
Vierdaagse training Een stevige basis

Een stevige basis
30/31 januari & 12/13 februari

Wegens grote belangstelling bieden wij een extra vierdaagse training aan. Deze training biedt u de 'stevige basis’ die nodig is voor de professionele uitoefening van het vertrouwenswerk op school en is bedoeld voor interne en externe vertrouwenspersonen werkzaam in het vo en mbo.
Meer lezen
lijn-knik

Helpdesk

De helpdesk van Stichting School & Veiligheid is tijdens de kerstvakantie:
gesloten van 24 december 2018 t/m 4 januari 2019.
Zoekt u informatie of wilt u hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs? Of wilt u preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit op school? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting School & Veiligheid via telefoonnummer 030 - 285 66 16 of e-mail helpdesk@schoolenveiligheid.nl. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar!

Meer lezen
lijn knik 2
website twitter facebook