nov 2018 balk logo nb ssv

Landelijke onderwijsconferentie Met Alle Respect!
Save the date

Logo-MAR algemeen
Leerkrachten en schoolleiders in het primair en voortgezet onderwijs opgelet. Op woensdag 3 april 2019 wordt de vierde editie van de landelijke onderwijsconferentie Met Alle Respect! georganiseerd. Een professionaliserings- en ontmoetingsdag voor onderwijsprofessionals die zich willen inzetten voor een sociaal veilig klimaat op school. Ook opleiders en studenten van tweedegraads lerarenopleidingen en pabo’s zijn van harte welkom in Jaarbeurs Utrecht. Reserveer de datum vast in uw agenda!
Meer lezen
lijn-knik
voorkant uitnodiging mbo

Conferentie Wegkijken of ingrijpen

Op donderdag 17 januari 2019 is de jaarlijkse conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo. Het centrale thema is ‘Wegkijken of ingrijpen. Interventies door de vertrouwenspersoon’. De plenaire lezing geeft een beeld van het omstanderseffect: waarom grijpen mensen niet in als zij onveiligheid of ongewenst gedrag ervaren? Tijdens de workshops gaat u aan de slag met de praktijk. Zo doet u kennis en ervaringen op waarmee u uw interventies kunt verfijnen en bewuster kunt inzetten.
Meer lezen
Paarse Vrijdag staat weer voor de deur 

Paarse Vrijdag staat weer voor de deur

Op 14 december vieren misschien wel 1.000 scholen Paarse Vrijdag. Dit is niet alleen een mooi feest, maar biedt ook de kans om als docent serieus met seksuele diversiteit en gender aan de slag te gaan. Met leerlingen/studenten en binnen het team. Vooraf, op Paarse Vrijdag zelf of achteraf. School & Veiligheid geeft tips.
Meer lezen
lijn-knik
udens-college-nwsbrief

Op bezoek bij het Udens College

Hoe zorg je voor een sociaal veilig schoolklimaat? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen niet in hun eentje blijven rondlopen met een hulpvraag? Wij namen een kijkje bij het Udens College: Hoe pakken zij het aan? Directeur Jack Ernst roept iedereen op om niet weg te kijken op zo’n moment, maar juist het gesprek met die leerling aan te gaan. “Zorg dat kinderen jou zien en naar jou toe wíllen komen.” Bekijk de korte reportage die School & Veiligheid maakte bij het Udens College.
Meer lezen
voorkant Een goede basis

Tweedaagse training Een goede basis

Waar mensen samenkomen en samenwerken kunnen problemen ontstaan. Ook in het onderwijs. Soms leidt dit tot klachten. De vertrouwenspersoon is dan het aanspreekpunt en zorgt voor een professionele afhandeling. Een gedegen scholing is daarbij onmisbaar. Op 22 & 23 januari 2019 kunnen contact- en vertrouwenspersonen in het primair onderwijs meedoen aan een tweedaagse training. Deze biedt de ‘goede basis’ die u nodig heeft om uw taken zorgvuldig en correct uit te voeren.
Meer lezen
lijn-knik

Mbo-studenten voelen zich iets minder veilig

Het is niet gelukt het hoge niveau van sociale veiligheid vast te houden, zo blijkt uit de Monitor Sociale Veiligheid MBO die in oktober uit kwam. Bij bijna alle vormen van ongewenst gedrag is het percentage betrokkenen (slachtoffers en daders) gestegen. Voor het eerst is geïnventariseerd hoe studenten discussies over controversiële onderwerpen ervaren. Ook weten we nu voor het eerst wat de houding is van mbo-studenten richting LHBT-medestudenten en het gevoel van veiligheid bij deze groep.
Meer lezen
lijn-knik

Agenda uitgelicht

Tweedaagse training Een goede basis

Een goede basis
19 & 20 november

Werkt u als interne of externe vertrouwenspersoon of contactpersoon in het basisonderwijs? Dan is deze tweedaagse training iets voor u! De training is speciaal voor onderwijsprofessionals die opgeleid willen worden of zich verder willen scholen in het vertrouwenswerk op school.

Meer lezen
Vierdaagse training Een stevige basis

Een stevige basis
14/15 & 28/29 januari

Deze training biedt de ‘stevige basis’ die nodig is voor de professionele uitoefening van het vertrouwenswerk op school. De vierdaagse training is bedoeld voor interne en externe vertrouwenspersonen werkzaam in het vo en mbo.
Meer lezen
voorkant uitnodiging mbo

Wegkijken of ingrijpen
17 januari

Bent u vertrouwenspersoon werkzaam in het mbo? Dan heten wij u van harte welkom op de jaarlijkse conferentie! U volgt u inspirerende lezingen van diverse sprekers en gaat met de praktijk van het vertrouwenswerk aan de slag in workshops. Een ideale dag om bij te scholen en collega’s van andere instellingen te ontmoeten.
Meer lezen
lijn-knik

Helpdesk

Zoekt u informatie of wilt u hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs? Of wilt u preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit op school? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting School & Veiligheid via telefoonnummer 030 - 285 66 16 of e-mail helpdesk@schoolenveiligheid.nl. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar!

Meer lezen
lijn knik 2
website twitter