Adviespunt

Hoe houdt je als onderwijsprofessional op afstand zicht op het welbevinden van de leerlingen. En wat doet je als je je zorgen maakt om een leerling of om een groep? Bijvoorbeeld bij het vermoeden of een aanwijzing van seksueel misbruik.

In contact met je leerlingen, ook op afstand

Hoe zorg je als leerkracht dat je leerlingen zich onderdeel van de groep blijven voelen? Hoe houd je als docent pedagogisch verbinding met je leerlingen? En wat doe je als je je zorgen maakt, bijvoorbeeld over het welbevinden van een leerling of de betrokkenheid van ouders? En wat als leerlingen helemaal uit beeld zijn? Over het behouden en onderhouden van pedagogische verbinding hebben we een artikel geschreven.

Lees ‘In contact met uw leerlingen’

Vermoedens van seksueel misbruik

Een ander aandachtspunt is vermoedens of aanwijzingen van seksueel misbruik. De kans is groot dat een van je leerlingen daarmee te maken heeft. Dat was al zo vóór de coronacrisis. Maar nu je lokaal zich uitstrekt tot in het huis van deze leerling, komt de situatie ineens dichterbij. Voor deze kinderen kan het online lijntje met school nu extra belangrijk zijn. ‘In verbinding blijven’ is dan ook het belangrijkste advies.

Ook over dit onderwerp hebben we een artikel geschreven. Het beantwoordt allereerst de vraag wat je in een normale schoolsituatie als leerkracht kunt doen als er een vermoeden of aanwijzing is van seksueel misbruik. Een deel van deze tips geldt namelijk ook bij afstandsonderwijs. Het tweede deel van het artikel gaat over je mogelijkheden wanneer je alleen online contact hebt, zoals in deze coronacrisis.

Lees ‘Vermoedens van seksueel misbruik’

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.