Adviespunt
Datum
Tijd 15:30 - 17:15 uur
Locatie Online
Gratis
Onderwijssector po
Thema Burgerschapsvorming
Doelgroep Schoolleiding, Leraar

Met ingang van 1 augustus 2021 is de wettelijke opdracht burgerschap aangescherpt. Maar wat is dat eigenlijk – burgerschap? Wat verstaan we eronder? Hoe kijken we er naar als school? Wat doen we al op school? Hoe verbinden we al die activiteiten? En hoe zie je burgerschap terug in de dagelijkse praktijk?

Al deze vragen komen aan de orde in de gratis training ‘Bouwstenen voor Burgerschap’. Je gaat met een collega aan de slag en betrekt tussen de opleidingsmomenten door je team erbij. Aan het einde van de training heb je zicht op wat burgerschap voor jullie school betekent en wat je (nog) te doen staat. En dat alles verwoord en verbeeld op 1 A3 papier.

Het was fijn om van andere scholen de ervaringen en tips te kunnen ontvangen. Het delen van informatie. Ook dat wij (intern begeleider en directie) samen met andere scholen konden brainstormen, ervaringen uitwisselen. – deelnemers eerste traject

Uitgangspunten

Deze cursus sluit aan bij de dagelijkse schoolpraktijk. We werken graag met jouw praktijkvoorbeelden. Ook nodigen we je van harte uit om samen met een collega deel te nemen. Wanneer je het samen doet krijg je vaak meer gedaan. Bovendien draag je dan gezamenlijk verantwoordelijkheid. Een combinatie van een leerkracht en een directielid blijkt voor deze training heel goed te werken.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Wij faciliteren en stimuleren dit proces. We doen dit binnen de groep met het idee dat we van elkaar leren, elkaar nodig hebben en elkaar beter kunnen maken. Het traject is dan ook niet vrijblijvend. Je aanwezigheid en inzet zijn gewenst en worden gewaardeerd!

Om een optimale ontwikkeling te kunnen doormaken in het traject voer je tussentijds opdrachten uit. Op die manier betrek je ook je eigen school bij en in het traject.

De training is heel interactief en maakt gebruik van veel verschillende werkvormen. Uiteraard is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en inzichten met de andere deelnemers en de trainers.

Wij zijn als leerkracht zo praktisch ingesteld met doelen etc. dat het beschrijvend maken van jouw eigen verhaal een lastige klus is. Ik merkte dat meerdere collega’s daar mee worstelden. Daarom is de nazorg fijn! We kunnen onze bevindingen laten controleren. – deelnemers eerste traject

Opbrengst training ‘Bouwstenen voor Burgerschap’

Aan het einde van deze 4-daagse training heb je met je eigen school:

  • De kaders en richtlijnen van de overheid voor burgerschap vertaald naar de schooleigen context;
  • Samen met je eigen team een visie geformuleerd op burgerschapsonderwijs;
  • De visie betekenis gegeven door er doel en activiteiten aan te koppelen;
  • Een visueel aantrekkelijk A3 gemaakt die richting geeft aan de ontwikkeling van burgerschap op je eigen school.

Ik kreeg bevestiging dat ik al veel goed doe. – deelnemer eerste traject

Doelgroep

Leraren/IB/MT van scholen uit het basisonderwijs.
De groep start bij minimaal 12 deelnemers en er doen maximaal 24 deelnemers mee.

Praktische informatie

Deze gratis training bestaat uit vier plenaire delen en is online. Daarbij is het ook mogelijk in te tekenen op voor een schoolspecifieke consultatie. Deze momenten worden in overleg gepland en vinden plaats gedurende de training.

Data

Plenaire bijeenkomsten:

  • Bijeenkomst 1: dinsdag 8 maart 2022 van 15:30 – 17:15 uur
  • Bijeenkomst 2: dinsdag 29 maart 2022 van 15:30 – 17:15 uur
  • Bijeenkomst 3: dinsdag 19 april 2022 van 15:30 – 17:15 uur
  • Bijeenkomst 4: dinsdag 24 mei 2022 van 15:30 – 17:15 uur

Wil je deelnemen aan de training? Schrijf je dan in via het formulier.
Ben je ook werkzaam in het basisonderwijs en heb je interesse in deze training maar passen de data niet? Mail dan naar post@burgerschapopdebasisschool.nl.

Wegens grote belangstelling is deze cursus vol. 

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.