Let op: Wij zijn dinsdagmiddag 28 juni vanaf 12.30 uur gesloten vanwege een gezamenlijke afsluiting van het schooljaar. Woensdag 28 september om 9.00 uur is de helpdesk weer bereikbaar. In geval van een calamiteit kun je altijd het calamiteitenteam bellen.

Helpdesk
Winkelwagen
Datum
Tijd 16:00 - 17:30 uur
Locatie Online
Onderwijssector po
Thema Burgerschapsvorming
Doelgroep Schoolleiding, Beleidsfunctionaris

Elk kwartaal organiseren wij een online BurgerschapsBoost. Een bijeenkomst waarin we aan de hand van een inspirerend praktijkvoorbeeld een burgerschapsthema toelichten. Een leraar of directeur neemt ons mee en geeft ons een kijkje in hun spreekwoordelijke keuken. Hoe pakken zijn dit thema op school aan? Tijdens de bijeenkomst is er veel ruimte voor interactie en het stellen van vragen.

Participatie

Leerlingparticipatie gaat verder dan alleen het beantwoorden van vragen in de klas. Ook meedenken over de inhoud en de vormgeving van het onderwijs komt steeds vaker onder de aandacht. Vaak zijn er binnen één school verschillende niveaus van leerlingparticipatie zichtbaar. De meest vanzelfsprekende vorm is natuurlijk dat leerlingen actief meedoen en een bijdrage leveren aan het groepsproces. Meer next level is het wanneer je als school werkt aan een structurele vorm van participatie. Niet op lesniveau, maar schoolbreed. Dit noemen we formele participatie. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van en deelname aan de leerlingenraad. Een derde level is participeren in de buurt waar de school staat.

Tijdens de bijeenkomst starten we met een korte uitleg over participatie en gaan al snel samen aan de slag met een paar voorbeelden. Hierbij gaan we uit van de visie en de doelen die je als school gesteld hebt.

Uiteraard is er gelegenheid om elkaar te inspireren met voorbeelden! En vragen kan je bespreken met de regionale ambassadeurs van het project, Esther van den Berg en Danielle Andrien.

Creëer een sociaal veilige sfeer op school