Adviespunt
Datum
Tijd 10:00 - 16:15 uur
Locatie Utrecht Jaarbeurs
Gratis
Onderwijssector po, vo, mbo
Thema Ondermijning, Criminaliteit
Doelgroep Schoolleiding, Vertrouwenspersoon, Leraar, Beleidsfunctionaris, Stagebegeleider, Lerarenopleider

Een pakketje bezorgen, een pinpas uitlenen en de verleiding van makkelijk en ‘snel’ geld verdienen. Het lijkt een ver-van-je-bed-show, maar betrokkenheid van leerlingen bij ondermijnende criminaliteit is de realiteit. Hoe weet je wanneer ondermijnende criminaliteit jouw school binnendringt? Wat zijn de signalen en hoe zorg je ervoor dat jouw leerlingen veilig kunnen (op)groeien en leren?

 

                                   

Wij bundelen in deze conferentie onze krachten en kennis om de (preventieve) aanpak van ondermijnende criminaliteit te bevorderen. Dit raakt het onderwijs, de wijk, ouders, politie, gemeente en het jongerenwerk. 

Conferentie Ondermijnende Krachten?

Het vraagstuk ‘criminaliteit en jongeren’ is complex, urgent en vraagt (wijkgerichte) aandacht van veel partijen. Onderwijsprofessionals maken zich steeds grotere zorgen om leerlingen die verwikkeld (lijken te) raken in ondermijnende criminaliteit. Wat doe je als je een niet-pluis gevoel hebt bij één van jouw leerlingen? Welk handelingsperspectief is er voor jou als docent of schoolleider en hoe kan je proactief samenwerkingspartners om je heen verzamelen?

Hoog tijd om te kijken naar jouw taak als onderwijsprofessional en daarom duiken we samen in de drie lagen van veiligheid op school, zodat wij met elkaar verschil kunnen maken voor deze leerlingen.


Waarom deelnemen?

Waarom mag jij als leerkracht, schoolleider, coördinator, conciërge of directeur niet ontbreken op deze conferentie?

  • Karim Amghar als gastheer van deze conferentie;
  • Keynotes van Johan Deklerck over de preventiepiramide en Femke Kaulingfreks over de veerkracht van jongeren;
  • Workshops die aansluiten bij de dagelijkse praktijk;
  • Netwerken en inzicht krijgen van jouw samenwerkingspartners bij ondermijnende criminaliteit;
  • Focus op interventie en preventie op jouw school;

 

 

Ondermijnende Krachten Conferentie voor onderwijs en professionals 9 november 2022 in Jaarbeurs Utrecht Stichting School Veiligheid


Nog niet overtuigd?

Tijdens deze conferentie duiken we in deze onderwerpen:

 

1. Is de basis van jouw school op orde?

De visie en missie van jouw school op het gebied van veiligheid is de crux in dit complexe vraagstuk. Jouw school dient een veilige plek te zijn waar leerlingen (op)groeien, maar ook experimenteren. Van fouten leer je en van experimenteren groei je als persoon. Hoe vind je die balans op school met enerzijds een veilige plek voor leerlingen om te ontdekken, anderzijds het ontwikkelen van het morele kompas van de leerling.

2. Vergroten en aanscherpen van jouw handelingskaders als onderwijsprofessional

Jij werkt als onderwijsprofessional continu aan een veilig en gezond schoolklimaat. Dat moedigt jouw leerlingen aan bewust te worden van hun eigenheid, idealen en talenten. Maar wat als dit gedrag over een grens gaat? Door je als docent, schoolleider en team met elkaar te verdiepen in de vragen die leven onder jongeren en te bekwamen wat jullie kunnen doen bij crimineel gedrag, daar maak je het verschil. Daarom focussen we op vragen:
– Welke signalen horen er bij ondermijning?
– Hoe blijf je in gesprek?
– Wat doe je als je bang bent of bedreigd voelt?

3. Ken de sociale kaart

Heb jij als professional paraat met welke partners je kunt samenwerken om complexe vraagstukken in relatie tot ondermijnende criminaliteit in en rond de school op te lossen? Met een actief netwerk rond jouw school kan je snel en adequaat handelen.

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.