Let op: Vanwege de voorjaarsvakantie is het Adviespunt gesloten van vrijdag 16 februari, 16.00 uur tot maandag 26 februari, 09.00 uur. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt
Datum
Tijd 15:00 - 16:15 uur
Locatie Utrecht én online
Gratis
Onderwijssector po, vo, mbo
Thema Pedagogisch klimaat, Pesten
Doelgroep Schoolleiding, Vertrouwenspersoon, Leraar, Beleidsfunctionaris, Stagebegeleider

Stichting School & Veiligheid organiseert samen met Giselinde Kuipers een lezing over het onderwerp Humor in de klas. In deze lezing wordt ingegaan op de  sociale en communicatieve functies van humor. Maar humor is niet alleen gezellig. Het is ook verbonden met macht en met groepsgrenzen. Wie lacht laat zien dat hij ‘erbij hoort’ en de codes begrijpt. Wie niet meelacht valt erbuiten. Kom alles te weten over humor en jouw rol als leraar hierin.
Deze inspirerende lezing is gratis te volgen in het kader van de Week Tegen Pesten. (let op: gewijzigde eindtijd)

Het is vaak het eerste verweer als het gaat over pesten: Het was maar een grapje! Ik plaagde alleen maar… In deze lezing gaat het over de vraag wat dit verweer betekent. Hoe serieus moeten we het nemen als iemand dit zegt? Waar ligt de grens tussen humor en pesten? En wat moeten we doen als het grapje van de een voor de ander pesterij is?

Om deze vragen te beantwoorden bespreekt Giselinde Kuipers eerst wat humor is, en welke sociale en communicatieve functies humor kan vervullen. Humor is namelijk een uitzonderlijk complexe vorm van communicatie. Het is een wonder dat het ons vele malen per dag lukt om dit kunststukje te volbrengen. Daar komt nog bij dat humor vaak gaat over zaken die sociaal en moreel gevoelig liggen. Hierdoor is humor sterk verbonden met groepsgrenzen: wie lacht laat zien dat hij ‘erbij hoort’ en de codes begrijpt. Samen lachen zorgt voor een groepsgevoel. Om wiens grappen niet wordt gelachen hoort er niet bij. Wie niet meelacht valt erbuiten.

Humor is dus niet alleen gezellig. Het is verbonden met macht en met groepsgrenzen. Humor is een machtsgreep(je): als je de lachers op je hand krijgt, dan laat je niet alleen zien dat je het centrum van de aandacht bent, je neemt mensen ook mee in jouw wereldbeeld. Wat gebeurt er als we om iemand lachen; als plagerij, pesterij, en alles daartussenin? Hoe verweer je je als er om je gelachen wordt? Ook jouw rol als leraar komt hierbij aan de orde. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat ze zien hoe je humor, pesten en plagen kan bespreken met kinderen, en toepassen in de praktijk.

Speciaal voor de Week Tegen Pesten kun je deze interessante lezing van Giselinde Kuipers gratis volgen!

 

Datum :  woensdag 14 september 2022

Tijdstip: 15.00 uur tot 16.15 uur
Locatie: Aristo Hotel Utrecht óf online
Interessant voor onderwijsprofessionals uit het po, vo en mbo


 

Wie is Giselinde Kuipers?

Prof. dr. Giselinde Kuipers is hoogleraar sociologie aan de KU Leuven. Ze onderzoekt hoe culturele standaarden, zoals humor en schoonheid, tot stand komen in verschillende samenlevingen. Kuipers is tevens expert op het gebied van de sociologie van humor, waar ze veel onderzoek naar gedaan heeft. Voor haar promotieonderzoek, waarmee ze in 2001 haar PhD behaalde, onderzocht ze hoe grappen ervoor kunnen zorgen dat mensen worden in- of uitgesloten. In 2006 verscheen haar boek Good Humor, Bad Taste: A Sociology of the Joke.

 

credit foto: Jeroen Oerlemans

 

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.