Adviespunt
Datum
Tijd 09:30 - 16:30 uur
Locatie Utrecht
Gratis
Thema Omgaan met seksualiteit, Pedagogisch klimaat
Doelgroep Gezonde School-adviseur

De Train-de-Trainer ‘Werken aan een veilige en seksueel integere sfeer‘ richt zich op hoe je als Gezonde School-adviseur/trainer een schoolteam als geheel traint in het schoolbreed werken aan sociale veiligheid ten aanzien van gezonde relaties & seksualiteit.

ATTENTIE: Interesse? Grijp je kans! Deze train-de-trainer wordt slechts twee keer gegeven en het aantal plaatsen is beperkt.

Bij het werken aan gezonde relaties & seksualiteit wordt vaak gedacht aan het geven van lessen seksuele vorming. Maar in de praktijk is het breder dan dat. Het zijn vaak ook de onverwachte momenten in de klas, situaties in de gang of aanleidingen in de actualiteit die een beroep doen op onderwijsprofessionals en hun pedagogische kwaliteiten. Daarom hoop je als GGD-professional en/of trainer natuurlijk dat het hele schoolteam aandacht heeft voor gezonde relaties & seksualiteit en het creëren van een veilige sfeer op school.

Over de train-de-trainer

Hoe ondersteun je een school hierin? Hiervoor ontwikkelde School & Veiligheid de train-de-trainer Schoolteams: ‘Werken aan een veilige en seksueel integere sfeer‘. De training is onderdeel van de Stimuleringsregeling waarin School & Veiligheid samenwerkt met Rutgers, Soa Aids en Gezonde School. De training kan ook incompany gegeven worden.

Wat doen schoolmedewerkers al om een seksueel integer klimaat te creëren en hoe versterk je dit? Wat is de visie van het schoolteam op seksueel toelaatbaar gedrag? Welke pedagogische competenties kan iedere leerkracht gebruiken om seksueel integer gedrag bij leerlingen te stimuleren en om zelf daarin een voorbeeld te zijn? Kortom, hoe wil de school de Gezonde School-pijlers ‘beleid’, ‘signaleren’ en ‘schoolomgeving’ vormgeven? En hoe stimuleer je een schoolbrede aanpak en vergroot je het draagvlak voor het thema gezonde relaties en seksualiteit?

Wat houdt de training in?

In de train-de-trainer Schoolteams leer je op een veilige manier het gesprek in een schoolteam te faciliteren. Je gaat in op de visie van de school en het pedagogisch handelen bij relaties en seksualiteit. Je staat stil bij diverse pedagogische competenties, bijvoorbeeld het bewustzijn over eigen normen en waarden en de balans tussen openheid en het bewaken van grenzen. Zo versterk je sociale veiligheid en seksuele integriteit op school.

De beginnende trainer vergroot de eigen trainersvaardigheden om met meer gemak met een team aan de slag te gaan met dit thema. Ervaren trainers leren verandering teweeg te brengen die dieper gaan dan alleen gedrag. Je verlaat de training met een nieuwe mindset, nieuwe vaardigheden en een uitgebreide set aan werkvormen om in te zetten in een training met schoolteams (po/so/vo/vso/mbo).

Trainingsdata

De train-de-trainer bestaat uit drie dagdelen: een hele en een halve dag. Dit zijn de trainingsdata voor 2025:

  • dinsdag 28 januari en dinsdagmiddag 11 februari
  • donderdag 17 april en donderdagmiddag 15 mei 

Interesse in een incompany training met je collega’s? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@schoolenveiligheid.nl. Dan kijken we wat de mogelijkheden zijn.

Het aantal deelnemers per training is beperkt en de belangstelling is groot. Leg de gekozen data dus ook echt vast en houd geen plek van een ander bezet.

Er is ook een Train-de-Trainer ‘Lesgeven over relaties en seksualiteit‘. Deze richt zich specifiek op het trainen van (vak)docenten die les gaan geven over dit thema en bestaat uit een e-learning en een training van een halve dag. Deze wordt in 2024 gegeven op 8 oktober. Eventuele data voor 2025 zijn nog niet bekend. 

Meld je aan voor de Train-de-Trainer Schoolteams
  • Voer je e-mailadres in.
  • De hele trainingsdag duurt van 9.30 tot 16.30 uur en is inclusief lunch. Het derde dagdeel duurt van 13.00-16.30. Maak a.j.b. één keuze uit de data hieronder.

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.