Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Zoek je informatie en materialen op het gebied van sociale veiligheid en onderwijs? Deze kennisbank bevat publicaties, beleidsinstrumenten, achtergrondinformatie en trainingen van Stichting School & Veiligheid waarmee je direct aan de slag kunt gaan.
Hieronder kun je het totale aanbod filteren op thema, sector en doelgroep. Klik op ‘Zoek’ om te kunnen zoeken op zelfgekozen trefwoorden.
Een positieve schoolcultuur draagt bij aan een veilige plek waar iedereen zich gezien en gehoord voelt, wat het een belangrijke schakel voor schoolverbetering maakt. In dit artikel lees je hoe je als schoolleider aan de slag gaat met het creëren van een veilige schoolcultuur.
Beluister de podcastserie van School & Veiligheid over agressie en criminaliteit. Hoe ver gaat dat? Welk effect heeft dat op leerlingen en op het schoolklimaat? En wat kun je er als onderwijsprofessional tegen doen?
Het ‘Stappenplan: omgaan met online incidenten’ is een overzichtelijk handelingskader voor scholen. Het plan laat stap voor stap zien hoe een school kan omgaan met een online incident tussen leerlingen – en hier lering uit kan trekken voor preventief beleid.
Scholen zijn wettelijk verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale cohesie. De overheid laat het aan de scholen zelf over hoe ze daaraan invulling geven.
Leidraad voor schoolbestuurders over het voorkómen en omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag op school.
Een poster met infographics voor in de lerarenkamer. Om af en toe stil te staan bij de vraag: “Zijn we nog steeds goed bezig om een veilige school te zijn, mét respect voor gender- en seksuele diversiteit?”
Als de leerlijn voor burgerschap en SEL samenvallen, doet het tekort aan de reikwijdte van het concept burgerschap. Maar dat de twee elkaar kunnen versterken door op elkaar door te bouwen is helder. In dit werk van Hessel Nieuwelink wordt niet alleen de relatie geduid, maar krijgt ook het begrip burgerschap meer lading. Ook zijn er denkvragen en oefeningen om mee aan de slag te gaan.
De kans is groot dat een van je leerlingen te maken heeft met seksueel misbruik. Wat kun je als leraar doen bij een aanwijzing van seksueel misbruik buiten school?
Opstandig en agressief gedrag kan tot gevaarlijke situaties in de klas leiden. Soms is het noodzakelijk om direct als leraar in te grijpen. Wanneer mag een leraar fysiek ingrijpen? Welke wettelijke kaders zijn er en wanneer kan er sprake zijn van een strafbaar feit? Deze richtlijn (sectorraad GO) is herzien in 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over sociale veiligheid op school?
Neem dan contact op met ons Adviespunt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.
Meld je aan
Meld je net als 14.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.