Adviespunt
Zoek Overzicht
  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Doelgroep
  • Selecteer een Soort
Toont: 17 resultaten.
Je hebt gefilterd op: vo Burgerschapsvorming

Wetgeving actief burgerschap en sociale cohesie - vo

voBurgerschapsvorming

Scholen zijn wettelijk verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale cohesie. De overheid laat het aan de scholen zelf over hoe ze daaraan invulling geven.

E-zine 'Van verdeeldheid naar verbinding'

vomboOndermijningCriminaliteitBurgerschapsvormingCalamiteitenRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 5 tags

E-zine Van School & Veiligheid en TerInfo over het moeilijke gesprek in de klas. Deskundigen geven toelichting op relevante thema’s zoals polarisatie, terrorisme en het aangaan van het lastige gesprek in de klas. Op de twee laatste pagina’s vind je links naar informatie, tips, tools en lesmaterialen.

Samen op weg naar inclusief onderwijs

povomboBurgerschapsvormingDiscriminatieToon nog 2 tags

Inclusief onderwijs waarin er niet wordt gediscrimineerd op basis van kleur, gender of andere kenmerken blijft iets waar we met zijn allen actief naar moeten streven. Daarom heeft het Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme de werkconferentie ‘Inclusief Onderwijs’ georganiseerd. Welke goede (en minder goede) voorbeelden zijn er al? En wat zouden scholen moeten doen om te zorgen voor inclusief onderwijs?

Staat van het Onderwijs

povomboBurgerschapsvormingVeiligheidsbeleidToon nog 2 tags

In de Staat van het Onderwijs brengt de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks verslag uit van wat goed gaat in het onderwijs en waar de verbeterpunten liggen. Dit artikel belicht specifiek de punten die sociale veiligheid in het onderwijs raken.

Handreiking controversiële onderwerpen bespreken

povoBurgerschapsvorming

Hoe handel je bij het bespreken van actualiteiten waar de meningen soms weinig nuance kennen? Welke rol kun je daarin pakken als leraar, maar ook als schoolleider?

Burgerschap vanuit eigen identiteit

povoBurgerschapsvorming

Burgerschapsonderwijs dat past bij jouw school: hoe pak je dat aan? Zodat het aansluit bij jullie waarden en visie en tevens doelgericht en samenhangend is. De PO-Raad en VO-raad hebben in samenwerking met Stichting School & Veiligheid, VERUS, VGS en VOS-ABB deze publicatie ontwikkeld om scholen te inspireren vanuit hun eigen levensbeschouwing burgerschaps- onderwijs vorm te geven.

IJkpunten voor goed burgerschapsonderwijs

povoBurgerschapsvorming

De in deze publicatie beschreven IJkpunten kunnen worden gezien als de belangrijkste kenmerken van goed burgerschapsonderwijs. Dat wil zeggen dat goed burgerschapsonderwijs aan deze kenmerken voldoet.

Talkshow: Burgerschap in Beweging

povoBurgerschapsvorming

Burgerschapsonderwijs dat bij jou(w school) past: hoe pak je dat aan? Zodat het aansluit bij jullie waarden en visie én doelgericht en samenhangend is? Laat je inspireren door verhalen van andere scholen tijdens de online talkshow. Kijk hier de bijeenkomst terug.

BurgerschapsBorrels 2020-2021

povoBurgerschapsvorming

Elke tweede donderdagmiddag van de maand is er tussen 15.30 en 16.30 uur een online BurgerschapsBorrel. Een inspirerende spreker belicht onderwerpen die linken aan burgerschap. Als deelnemer kun je rekenen op interactie en ruimte om vragen te stellen.

Spel: BurgerSmaken

povoBurgerschapsvorming

De gesprekstool ‘BurgerSmaken’ is een spel in de vorm van een diner dat op een effectieve en ontspannen manier het gesprek faciliteert. Tijdens dit ‘diner’ kunnen bestuurders, schoolleiders, leraren en (burgerschaps-) coördinatoren uit het basis- en voortgezet onderwijs aanschuiven om in gesprek te gaan over burgerschap.

Podcastserie Genderwijs

povomboBurgerschapsvormingPedagogisch klimaatPestenGender- en seksuele diversiteitToon nog 4 tags

Een korte serie gesprekken over gendervraagstukken in het onderwijs. Is de kijk op jongens en meiden van invloed op hun ontwikkeling of niet? Welke rol speelt het onderwijs hierin? Wat kom je tegen in de dagelijkse praktijk en wat weten we uit onderzoek?

Struisvogel Sessie

povomboAgressief gedragBurgerschapsvormingDiscriminatiePedagogisch klimaatRadicaliseringGender- en seksuele diversiteitSpanning en discussie in de klasToon nog 7 tags

De tool ‘Struisvogel Sessie’ van KIS en Stichting School & Veiligheid helpt om het gesprek aan te gaan over situaties die vaak leiden tot morele dilemma’s rondom diversiteit.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem contact op met ons Adviespunt.

Naar Adviespunt School & Veiligheid

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.