Adviespunt

Studenten in het mbo kunnen discriminatie ervaren bij het zoeken naar een stageplaats en tijdens de stage zelf. Uit onderzoek blijkt dat ze het lastig vinden om dit bespreekbaar te maken. Ze maken liever hun stage af dan de discussie aan te gaan. Docenten en begeleiders hebben een belangrijke rol bij het begeleiden van studenten die discriminatie ervaren.

In gesprek over stagediscriminatie

Stichting School & Veiligheid en de Anne Frank Stichting hebben een e-learning ontwikkeld: Op stage? Iedereen gelijke kansen! De e-learning bestaat uit korte filmclips waarin studenten en docenten hun ervaringen delen en uit twee, interactieve modules.

De module ‘als docent voor de groep’ helpt de docent bij de voorbereiding op zijn rol in het bespreekbaar maken van discriminatie.

De module ‘als begeleider van stagiairs’ richt zich op “copingstrategieën die studenten hanteren in stressvolle situaties.

Een helder stappenplan geeft de begeleider handvatten om met een student in gesprek te gaan over diens ervaren discriminatie. Ook zijn tips opgenomen hoe een student de situatie op de stageplek bespreekbaar kan maken.

“Wat een nuttige, leerzame filmpjes voor docenten, stagebegeleiders en studenten!” (Peter Vermeijs MBO Raad, 2020)

Aan de slag

Je kunt direct en kosteloos aan de slag. Hier vindt je de links naar de e-learning en het downloadbare stappenplan.

E-learning Op stage? Iedereen gelijke kansen!

In gesprek: een stappenplan voor mbo-docent

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.