Adviespunt

Studenten in jouw groep hebben met elkaar gemeen dat ze eenzelfde opleiding volgen. Om goed samen te werken, is het belangrijk dat ze kennismaken met elkaar. Dat zorgt ervoor dat er een sfeer ontstaat waarbij iedereen zich welkom voelt.

In onze Kennismakers vind je vragen die hierbij helpen. Studenten ontdekken dat er meer overeenkomsten zijn dan de opleiding, maar zullen ook merken dat het niet erg is wanneer er verschillen zijn.

 

Zorg eerst voor een veilige setting en laat studenten zelf aangeven wat voor hen van belang is en wat ze zelf kunnen doen.

Een deel van de vragen gaat over de individuele student. Andere vragen hebben een relatie met het beroep of met de samenleving. Een aantal willekeurige vragen uit het overzicht:

  • Waarin ben jij uniek in deze groep?
  • Kun jij je een situatie op school of stage herinneren waarin jij je gesteund voelde? Waarom was dat zo?
  • Wat moet er volgens jou anders als het gaat om samenleven en samenwerken in Nederland? Wat kun jij doen om dat te bereiken?

Kennismakers docentenversie
Kennismakers lesmateriaal

Meer lezen?

  • Lees verder in de publicatie ‘Aan de slag met inclusie’
  • Op de campagnewebsite ‘Samen zijn wij iedereen’ vind je praktische tips voor het bouwen aan een sfeer op school en in de klas waar iedereen erbij hoort. Of je nu zoekt naar adviezen, trainingen, lesmateriaal voor je studenten of voor je team.

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.