Adviespunt

Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? School & Veiligheid filmde vier alledaagse situaties op een middelbare school en maakte er een werkvorm bij voor professionalisering van leraren: de Kijkroute. Werk met 3/6 collega’s aan je pedagogisch vakmanschap, rond een spelbord of online. Gratis te gebruiken.

Download de Kijkroute:

Waarom de Kijkroute?

Herken je dit?
Leerlingen die schunnige grappen maken, flirten, zeer intiem zijn – zowel gewenst als ongewenst.

Leerlingen die felle meningen hebben over andermans uiterlijk, die elkaar ‘homo’ en ‘slet’ noemen.

Leerlingen die jou in een volle klas een persoonlijke vraag stellen.

Misschien voelt het niet zo belangrijk, maar met jouw ‘kleine reacties’ in dit soort situaties kun je grote invloed hebben op de sociale veiligheid in de klas. Dit is ‘werken aan seksuele integriteit’, dat vraagt om pedagogisch vakmanschap. Met de Kijkroute vergroot je dit vakmanschap.

Hoe werkt de Kijkroute?

De Kijkroute draait om vier filmpjes van alledaagse klassensituaties die te maken hebben met seksualiteit of gender. In deze werkvorm kun je ongedwongen sparren over dit soort situaties, alsof je met een paar collega’s een ommetje maakt door het park.

De Kijkroute laat je zo’n wandeling maken op een de plattegrond van een park (het spelbord) met 3 tot 6 collega’s. In het park lopen vier routes, die elk beginnen met een ander filmpje. Het bespreken van de vragen bij één route kost ongeveer een half uur tijd.

Elke route traint bepaalde elementen van pedagogisch vakmanschap. De wegwijzers langs de route helpen daarbij.

De voorbereiding

Een persoon doet de voorbereiding:

  1. Vraag via onderstaande knop toegang tot de filmpjes via het aanvraagformulier. Doe dit ten minste twee werkdagen van tevoren.
  2. Download en print de plattegrond in kleur op A3-formaat. Print de instructie + routebeschrijvingen en de wegwijzers: alles enkelzijdig, in kleur, op A4-formaat.
  3. Zorg dat jullie een digibord met geluid hebben, of voldoende laptops om de filmpjes goed te kunnen zien en horen.
  4. Lees zelf vooraf de instructie door. Daarna wijst alles zich vanzelf.

Online spelen: download de bestanden en deel alles via bijvoorbeeld Teams of Zoom.

Vraag hier de filmpjes van de Kijkroute (vo) aan
  • Voer een geldig e-mailadres in.

Nu al nieuwsgierig naar de filmpjes?Deze vier video’s kwamen tot stand onder de bezielende regie van Aart van Asperen & crew, de superjongeren uit de net-echte-klas van castingbureau Moeder Anne, de bijna-echte-juf Annemarie van Haren en de in-elke-vezel-echte-leerkracht Luc Stijns. Bekijk hieronder alvast de trailers.

 

Er is ook een Kijkroute voor het primair onderwijs. Nieuwsgierig? Je vindt hem hier.

Ben je docent aan een lerarenopleiding? Dan hebben we voor jou een les gemaakt op basis van dezelfde filmpjes: ‘De fijne kneepjes van het vak’.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school