Adviespunt

Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? School & Veiligheid filmde vier alledaagse situaties op een middelbare school en maakte er een werkvorm bij voor professionalisering van leraren: de Kijkroute. Werk met 3/6 collega’s aan je pedagogisch vakmanschap, rond een spelbord of online. Dit product is gratis voor jou: regel het onderaan deze pagina.

Martje Heerkens van School & Veiligheid vertelt hoe je met de Kijkroute voor het vo kunt werken aan seksuele integriteit en dus meer veiligheid in de klas:

Waarom de Kijkroute?

Herken je dit?
Leerlingen die schunnige grappen maken, flirten, zeer intiem zijn – zowel gewenst als ongewenst.

Leerlingen die felle meningen hebben over andermans uiterlijk, die elkaar ‘homo’ en ‘slet’ noemen.

Leerlingen die jou in een volle klas een persoonlijke vraag stellen.

Misschien voelt het niet zo belangrijk, maar met jouw ‘kleine reacties’ in dit soort situaties kun je grote invloed hebben op de sociale veiligheid in de klas. Dit is ‘werken aan seksuele integriteit’, dat vraagt om pedagogisch vakmanschap. Met de Kijkroute vergroot je dit vakmanschap.

Hoe werkt de Kijkroute?

De Kijkroute draait om vier filmpjes van alledaagse klassensituaties die te maken hebben met seksualiteit of gender. In deze werkvorm kun je ongedwongen sparren over dit soort situaties, alsof je met een paar collega’s een ommetje maakt door het park.

De Kijkroute laat je zo’n wandeling maken op een de plattegrond van een park (het spelbord) met 3 tot 6 collega’s. In het park lopen vier routes, die elk beginnen met een ander filmpje. Het bespreken van de vragen bij één route kost ongeveer een half uur tijd.

Elke route traint bepaalde elementen van pedagogisch vakmanschap. De wegwijzers langs de route helpen daarbij.

De voorbereiding

Een persoon doet de voorbereiding:

  1. Vraag via onderstaande knop toegang tot de filmpjes via het aanvraagformulier. Doe dit ten minste twee werkdagen van tevoren.
  2. Download en print de plattegrond in kleur op A3-formaat. Print de instructie + routebeschrijvingen en de wegwijzers: alles enkelzijdig, in kleur, op A4-formaat.
  3. Zorg dat jullie een digibord met geluid hebben, of voldoende laptops om de filmpjes goed te kunnen zien en horen.
  4. Lees zelf vooraf de instructie door. Daarna wijst alles zich vanzelf.

Online spelen: download de bestanden en deel alles via bijvoorbeeld Teams of Zoom.

Download de Kijkroute

Vraag hier de filmpjes van de Kijkroute (vo) aan
  • Voer een geldig e-mailadres in.

Nu al nieuwsgierig naar de filmpjes?Deze vier video’s kwamen tot stand onder de bezielende regie van Aart van Asperen & crew, de superjongeren uit de net-echte-klas van castingbureau Moeder Anne, de bijna-echte-juf Annemarie van Haren en de in-elke-vezel-echte-leerkracht Luc Stijns. Bekijk hieronder alvast de trailers.

 

Er is ook een Kijkroute voor het primair onderwijs, met po-klassensituaties.

Ben je docent aan een pabo of lerarenopleiding? Dan is er voor jou een toolkit met e-learnings voor je studenten, waarin deze filmpjes ook worden gebruikt.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.