Let op: onze helpdesk is gesloten vanaf maandag 26 juli tot en met zondag 22 augustus. Voor dringende vragen in deze periode kun je contact opnemen met het bedrijfsbureau: 030-2856531 of secretariaat@schoolenveiligheid.nl.

Bij een ernstige calamiteit kun je telefonisch contact opnemen met een van de crisisadviseurs van het calamiteitenteam:  Ine Spee, 06-44525101 of Lynn Louwe, 030-2856513 (niet tussen 26 juli t/m 6 augustus).

Helpdesk
Winkelwagen

Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? School & Veiligheid filmde vier alledaagse situaties op een middelbare school en maakte er een werkvorm bij voor professionalisering van leraren: de Kijkroute. Werk met 3/6 collega’s aan je pedagogisch vakmanschap, rond een spelbord of online. Gratis te gebruiken.

Download de Kijkroute:

Waarom de Kijkroute?

Herken je dit?
Leerlingen die schunnige grappen maken, flirten, zeer intiem zijn – zowel gewenst als ongewenst. Leerlingen die felle meningen hebben over andermans uiterlijk, die elkaar ‘homo’ en ‘slet’ noemen. Leerlingen die jou in een volle klas een persoonlijke vraag stellen.

Misschien voelt het niet zo belangrijk, maar met jouw ‘kleine reacties’ in dit soort situaties kun je grote invloed hebben op de sociale veiligheid in de klas. Dit is ‘werken aan seksuele integriteit’, dat vraagt om pedagogisch vakmanschap. Met de Kijkroute vergroot je dit vakmanschap.

Hoe werkt de Kijkroute?

De Kijkroute draait om vier filmpjes van alledaagse klassensituaties die te maken hebben met seksualiteit of gender. In deze werkvorm kun je ongedwongen sparren over dit soort situaties, alsof je met een paar collega’s een ommetje maakt door het park.

De Kijkroute laat je zo’n wandeling maken op een de plattegrond van een park (het spelbord) met 3 tot 6 collega’s. In het park lopen vier routes, die elk beginnen met een ander filmpje. Het bespreken van de vragen bij één route kost ongeveer een half uur tijd.

Elke route traint bepaalde elementen van pedagogisch vakmanschap. De wegwijzers langs de route helpen daarbij.

De voorbereiding

Een persoon doet de voorbereiding:

  1. Vraag via onderstaande knop toegang tot de filmpjes via het aanvraagformulier. Doe dit ten minste twee werkdagen van tevoren.
  2. Download en print de plattegrond in kleur op A3-formaat. Print de vier routebeschrijvingen en de wegwijzers: enkelzijdig, in kleur, op A4-formaat.
  3. Zorg dat jullie een digibord met geluid hebben, of voldoende laptops om de filmpjes goed te kunnen zien en horen.
  4. Lees zelf vooraf de instructie door. Daarna wijst alles zich vanzelf.

Online spelen: download de bestanden en deel alles via bijvoorbeeld Teams of Zoom.

Nu al nieuwsgierig naar de filmpjes? Bekijk hier de trailers >>


Ben je docent aan een lerarenopleiding? Dan hebben we voor jou een les gemaakt op basis van dezelfde filmpjes: ‘De fijne kneepjes van het vak’.

Vraag inlogcodes aan
  • Voer een geldig e-mailadres in.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school