Let op: Vanwege de zomervakantie is het Adviespunt gesloten op vanaf 19 juli 16.00 uur tot en met 18 augustus 2024. Vanaf maandag 19 augustus om 09.00 uur zijn wij weer bereikbaar.
In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt

Op deze pagina tref je links aan naar organisaties die informatie bieden omtrent calamiteiten op school.

Algemeen

 • Calamiteitenteam
  Via Stichting School & Veiligheid kun je de hulp inroepen van het calamiteitenteam. Kijk op de website of neem contact op met ons Adviespunt.
 • crisis.nl
  Actuele informatie van de overheid bij rampen, calamiteiten en noodsituaties.
 • GGD (regionaal)
  GGD staat voor Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. Op deze website vindt je de dichtstbijzijnde GGD.
 • Slachtofferhulp Nederland
  Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers van misdrijven, verkeersongelukken en calamiteiten. Zij zijn er ook voor nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. Hulp is altijd kosteloos, dankzij financiering vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en het Fonds Slachtofferhulp. Ook informatie en hulp voor achterblijvers van dierbaren die (langdurig) vermist zijn.
 • Veiligheidsregio’s
  Veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de brandweerzorg, het organiseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR). Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s.

Ziekte, dood & verlies

 • 113 Zelfmoordpreventie
  Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Direct hulp nodig? Bel dan met 0900-0113.
 • In de wolken
  In de Wolken richt zich op verliessituaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke ander of door echtscheiding. Zij ontwikkelen brochures, boeken en andere materialen voor rouwenden en kinderen in echtscheidingssituaties. In de Wolken is met name gespecialiseerd in kinderen en jongeren.
 • Kankerspoken.nl
  Kankerspoken.nl biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.
 • Missing You
  Missing You wil jonge mensen die iemand verloren zijn ruimte en tijd geven voor hun rouwproces, zodat ze op hun eigen manier kunnen rouwen. Zij bieden onder meer praatgroepen, kampen en ontmoetingsdagen.
 • Stichting Achter de Regenboog
  Bij Stichting Achter de Regenboog kunt u terecht met vragen over rouw bij kinderen en jongeren. E-mail: hulpvraag@achterderegenboog.nl.
 • UMC Psychotraumacentrum
  Het UMC Utrecht heeft het eerste landelijke psychotraumacentrum voor kinderen geopend. Het centrum biedt snelle en structurele hulp aan kinderen en jongeren die een traumatische ervaring hebben gehad.
 • Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker
  De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen. Zij zijn er niet alleen tijdens de behandeling voor je, maar ook daarna.

Agressie en geweld

 • ECHO
  Het Expertisecentrum voor Herstelrecht in het Onderwijs (ECHO) heeft ruime expertise op het gebied van leerlingbegeleiding, communicatie en conflicthantering. ECHO beschikt over ervaren gecertificeerde trainers, met name op het gebied van herstelgericht werken.
 • seksuelevorming.nl
  Deze website van Rutgers geeft professionals in het onderwijs informatie, tips en tools om seksualiteit in de klas bespreekbaar te maken.
 • Veilig thuis
  Veilig Thuis is er voor advies, hulp en ondersteuning rond huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig Thuis kunt u terecht als u hulp zoekt, als u zich zorgen maakt over iemand anders of als professional. Als u wilt, kunt u anoniem blijven.

Overig

 • Changing Faces (Engelstalig)
  Changing Faces is een Britse organisatie die mensen met een misvorming helpt om het leven te leiden zoals zij dat willen. Met speciale informatie voor docenten.
 • Stichting Kind en Brandwond
  Stichting Kind en Brandwond steunt kinderen met brandwonden. De stichting helpt hen om te gaan met hun littekens en met vertrouwen naar de toekomst te kijken.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.