Adviespunt

Voor de podcastserie van Gezonde School maakte podcastmaker Maarten Dallinga een tweeluik over de vraag: ‘Wat kunnen onderwijsprofessionals het beste voor hun leerlingen doen op het gebied van relaties & seksualiteit?’ In beide delen komen pedagogen van School & Veiligheid aan het woord: Martje Heerkens over de term ‘seksuele integriteit’ en Belle Barbé over seksuele opvoeding op school.

Deel 1 Relaties & Seksualiteit

In deze aflevering vertelt Martje Heerkens dat seksuele integriteit een thema is dat je niet uitsluitend onder de aandacht hoeft te brengen in de mentorles. Een van haar praktijkvoorbeelden gaat over een situatie met machtsverschil – een actueel thema – en hoe de betreffende leraar hier seksueel integer en veilig mee omging. Martje geeft ook tips hoe je als schoolteam seksuele integriteit kunt uitdragen & voorleven in de school.

Tip van Martje: speel met je collega’s eens het spel Gedragen Gedrag, en bespreek o.a. het kaartje met de casus: ‘Een leraar brengt een leerling na een schoolfeest naar huis’: acceptabel of onacceptabel?

Podcastmaker Dallinga bezoekt in deze eerste aflevering ook het ROER College Schöndeln in Roermond. Deze middelbare school doet mee aan Paarse Vrijdag om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit, Leerlingen, een leraar Duits, de adjunct-directeur en een gezin vertellen hier over.

Deel 2 Relaties & Seksualiteit

In deze aflevering vertelt Belle Barbé hoe belangrijk het is dat kinderen van jongs af aan vertrouwd raken met hun eigen lichaam en hoe een school daaraan kan bijdragen. Niet alleen bij biologie, omdat seksualiteit over veel meer gaat dan voortplanting. Barbé illustreert dit met praktische voorbeelden uit po, vo en mbo. Samenwerkingscoördinator Mariëtte Lusse licht toe hoe een school in dit alles kan samenwerken met de ouders.

Belle: Kinderen moeten woorden krijgen voor wat ze voelen. Ze moeten herkennen wat goed voelt en wat niet – en dat kunnen communiceren. Anders kun je kinderen nooit leren om weerbaar te worden.

Op de Montessori Sterrenschool Geerstraat in Vaassen is podcastmaker Dallinga bij een KickFit-training. Kinderen uit groep 7/8 leren door fysieke oefeningen, bijvoorbeeld met ballen, hoe ze hun grenzen kunnen aangeven. Dit levert mooie gesprekjes op met trainer en orthopedagoog Bettie Bolderink: hoe hou je ook rekening met een ander?

Over deze podcastserie

  • ‘Gezonde School, de podcast’ is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Meer informatie: www.gezondeschool.nl.
  • De 12-delige serie werd gepubliceerd in de eerste maanden van 2022. Ook andere onderdelen van sociale veiligheid op school, passeren de revue in de serie.
  • Credits voor de podcast, naast Maarten Dallinga: Patty Krijgsman en Boukje van Vlokhoven (redactie) en Mathijs Duringhof (eindmixage).
  • Reacties op deze serie kun je delen via info@gezondeschool.nl.
  • Geef je mening over de serie op https://forms.gle/C7e2xKScztdbN394A

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.