Adviespunt

Hoe voorkom je ongewenste sexting? En hoe ga je ermee om als het mis gaat? De wegwijzers ‘Seksualiteit online’ zetten op een rij welke materialen en programma’s hierin kunnen ondersteunen op het po en vo.

Aan de slag met de wegwijzer Seksualiteit online

Met behulp van de wegwijzer kun je je team professionaliseren of met leerlingen werken aan veilig omgaan met sexting. Zo kan de ongewenste verspreiding van seksueel getinte berichten of beelden worden tegengegaan of adequaat aangepakt.

 

Hoe voorkom je ongewenste sexting? En wat doe je als het mis gaat?

Sexting komt veel voor onder jongeren, vaak onschuldig en zonder problemen. Maar soms gaat het mis, dan worden beelden zonder toestemming verspreid. De gevolgen daarvan voor de sociale en individuele veiligheid op school kunnen groot zijn.

Wat kun je doen om te voorkomen dat leerlingen seksueel getinte berichten, foto’s of video’s zonder toestemming doorsturen? En wat doe je als je twijfelt over de situatie, als het mis dreigt te gaan of als het al zover is (shame sexting)?

Er is een groot aanbod aan materialen en programma’s voor preventie en aanpak. Maar hoe vind je dat wat je zoekt en wat bij jouw school past?

 

Overzicht in aanbod aan ondersteuning en interventies

Daarvoor zijn de wegwijzers ‘Seksualiteit online’ ontwikkeld. Er zijn aparte wegwijzers voor het primair en voor het voortgezet onderwijs. Je vindt hierin een overzicht van:

•  preventieprogramma’s
•  voorlichtingsmateriaal
•  stappenplannen
•  meld- en adviespunten (waaronder het Adviespunt van School & Veiligheid)
•  (online) tools
•  deskundigheidsbevordering
•  informatie
•  contacten

 

Wil je sparren over een situatie bij jou op school? Dan kun je bellen met ons Adviespunt (dat kan ook anoniem) en denken we mee.

 

 

De Wegwijzers Seksualiteit online zijn ontwikkeld in een samenwerking van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Rutgers, Halt, het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Stichting School & Veiligheid.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.