Adviespunt

Hoe gaan jij en je collega’s met elkaar om? Welk gedrag van leerlingen is acceptabel en welk gedrag niet? Hoe kijk je aan tegen voorvallen van bijvoorbeeld pesten, discriminatie en seksueel gedrag? Het spel Gedragen Gedrag brengt werkelijke situaties onder de aandacht en maakt ze bespreekbaar. In 2023 is het spel volledig vernieuwd. Er is ook een versie voor het vo/mbo.

Spel voor onderwijsteams, leerlingen en ouders

Het doel van het spel is om gewenst en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken en samen tot afspraken en regels te komen. Het bijzondere aan dit spel is dat het niet alleen voor onderwijsteams is. Je kunt het spel ook in de klas met je leerlingen spelen, of met ouders. Naast de versie voor het primair onderwijs is er ook een versie voor het voortgezet onderwijs en mbo.

gedragen gedrag veilige sfeer op school poLichte en donkere kaartjes

Het spel bevat kaartjes met daarop beschrijvingen van situaties die afkomstig zijn uit de schoolpraktijk. Er zijn twee soorten kaartjes: lichtgroen of donkergroen. De lichtgroene kaartjes zijn om situaties binnen het team te bespreken. De donkergroene kaarten zijn voor situaties binnen de school: tussen leerlingen, tussen leraren en leerlingen, en tussen leraren en ouders.

Zeven verschillende thema’s

gedragen gedrag veilige sfeer op school po

De kaartjes beschrijven allerlei situaties. Er zijn zeven thema’s, aangegeven met een gekleurd tekstballonnetje. Zo kun je het spel ook aan de hand van een specifiek thema spelen:

  1. Liefde, seks & relaties
  2. Agressie & geweld
  3. Vooroordelen & discriminatie
  4. Seksuele & genderdiversiteit
  5. Pesten
  6. Online gedrag & sociale media
  7. Ouders

Ook zijn er lege kaarten die je kunt gebruiken om een eigen situatie in te brengen en met elkaar te onderzoeken.

Verschillende spelvarianten

Gedragen Gedrag biedt verschillende spelvarianten: Met of zonder spelbord, kleine of grotere (discussie)groepen of het zogenaamde ‘overloopdebat’. Kortom: hoe klein of groot de groep ook is, er is altijd een manier te vinden om met dit spel aan de slag te gaan. Ook is het heel geschikt om te spelen tijdens studiedagen.

Het spel Gedragen Gedrag: een videotoelichting

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.