Adviespunt

We willen het allemaal: dat er een positieve sfeer heerst in de klas, dat leerlingen prettig met elkaar omgaan en dat geen enkele leerling te maken krijgt met pesten. Als leraar speel je daarin een belangrijke rol. Maar wat kan je nou écht doen om pesten zo veel mogelijk voor te zijn in je klas?

Het antwoord daarop geven we als Stichting School & Veiligheid in de publicatie: Het hele jaar goed voor elkaar – 5 tips om pesten te voorkomen. Wat zegt de wetenschap? Hoe kan je met de tips praktisch aan de slag? Maar ook: leraren aan het woord, waardoor je handvatten en inspiratie krijgt om te werken aan een prettig en veilig klimaat in de klas.

Ivan Laninga, leraar groep 8: “Mijn ervaring in het onderwijs heeft mij geleerd dat het creëren van een warme band voornamelijk berust op authenticiteit. Op scholen wordt soms een algemene afspraak gemaakt om iedereen iedere ochtend een hand of high five te geven. Wanneer dit niet bij je past, draagt dit ook niet bij aan de opbouw van je band met leerlingen. Ook vinden niet alle kinderen dat prettig. Soms is een knipoog genoeg.”

 

De 5 tips om pesten te voorkomen in de klas

  1. Neem de tijd voor de groepsvorming en leer elkaar kennen.
  2. Creëer een warme band met je leerlingen.
  3. Stel een positieve groepsnorm, leef deze voor en zorg dat je deze bewaakt.
  4. Houd de dynamiek van de groep continu in de gaten.
  5. Houd goed contact met ouders/verzorgers.

Download de publicatie

Bekijk de webinar

Op woensdag 10 januari was de webinar ‘Vijf tips om pesten te voorkomen’. Je kunt deze nu terugkijken: juf Senay Akça en meester Ivan Laninga vertellen over hun klas en de leerlingen en wat zij doen om pesten te voorkomen. De wetenschappers Ashwin Rambaran en Lydia Laninga-Wijnen vertalen resultaten uit verschillende onderzoeken naar de praktijk. Marijke van der Zalm, adviseur pesten bij Stichting School & Veiligheid, koppelt de wetenschap en de praktijk aan elkaar.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.