Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Om een leerling goed te ondersteunen moet je de copingstrategie herkennen en weten welke stappen je kunt zetten om de weerbaarheid en de copingstrategie te versterken.
Er zijn vier manieren van reageren en handelen (copingstrategieën) om stressvolle situaties en bijbehorende emoties te overwinnen. Die gelden ook bij discriminatie. Per strategie is aangegeven wat je een leerling ziet doen.
Elke strategie kent zijn voor- en nadelen. In het belang van een sociaal veilig klassenklimaat is de verbindende strategie wenselijk. De nadruk ligt dan op een actieve en constructieve manier van omgaan met en reageren op een situatie. Dit draagt bij aan het gesprek en helpt de leerling en de klas verder.
Voor de individuele leerling kan het echter in een bepaalde situatie ook heel begrijpelijk zijn om te kiezen voor een andere strategie. Het gaat erom dat hij zich daarvan bewust is en dat hij ook een andere keus kan maken.
Werken aan een prettig klimaat en aan de ontwikkeling van leerlingen betekent niet het wegblijven van onveiligheid. Jonge mensen moeten leren zich staande te houden in een samenleving die niet altijd rechtvaardig en eerlijk is. Omgaan met ongemak en onveiligheid hoort daarbij.
Er zijn factoren die je bij je leerling kunt versterken om de weerbaarheid te vergroten.
Wanneer je leerling weerbaar is tegen discriminatie dan
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kenniscentrum Inclusief Samenleven.
Kenniscentrum Inclusief Samenleven: Weerbaar tegen discriminatie (2018)
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Discriminatie is verboden en onwenselijk. Maar wat kun je eraan doen? In dit artikel staan belangrijke tips en handreikingen om discriminatie tegen te gaan.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: