Adviespunt

Op 27 januari 2020 herdachten we dat vernietigingskamp Auschwitz 75 jaar geleden werd bevrijd. Antisemitisme blijkt helaas nog altijd actueel te zijn. Ook scholen hebben hiermee te maken. Bijvoorbeeld doordat leerlingen die racistische uitspraken doen. Hoe ga je hier als school mee om?

Spreek elkaar aan

De rol van de omstanders die niet reageren en het laten gebeuren, wordt als schokkend ervaren. Het Tweede Kamerlid Gert-Jan Seegers deed in Goedemorgen Nederland een oproep aan deze zwijgende omstanders: “Hoor je dat het gebeurt, spreek elkaar aan.” Het gaat het erom dat we wijzen op de grenzen van de wet. Discriminatie, haat zaaien, uitsluiten, tot geweld oproepen en kwetsende opmerkingen maken is nooit oké.

Blijf in verbinding

Maatschappelijke discussies stoppen niet bij de voordeur van de school. Het kan ingewikkeld zijn om met leerlingen te praten over dit soort actuele kwesties. Docenten weten lang niet altijd wanneer en hoe ze grenzen moeten stellen. Hoe blijf je dan toch in verbinding met je leerlingen? Stichting School & Veiligheid kan daarbij helpen. We geven gratis trainingen voor het primair en voortgezet onderwijs.

Meer informatie

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school