Adviespunt

De corona-uitbraak is voedingsbodem voor allerlei complottheorieën en nepnieuws. Uit onderzoek van Ipsos in samenwerking met Nieuwsuur blijkt dat ongeveer 19% van de Nederlandse bevolking denkt dat het coronavirus het gevolg is van het 5G-netwerk of afkomstig is uit een Chinees laboratorium.

Sociale media

Jongeren zijn oververtegenwoordigd onder deze groep. Niet zo vreemd als door het algoritme van sociale media een complottheorie de waarheid kan lijken. Mogelijk is het al een gespreksonderwerp geweest in de klas of hoorde u er leerlingen over praten in de gang.

Brochure

Stichting School & Veiligheid ontwikkelde samen met de Anne Frank Stichting de brochure ‘Complotten in de klas’. Deze publicatie biedt inzicht en bevat praktische tips en suggesties hoe leraren zich in de klas het beste kunnen opstellen bij het bespreken van complotten. Wat werkt en wat juist niet? Ga het gesprek aan met leerlingen en ga samen op zoek naar de waarheid.

Download brochure

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.