Adviespunt

Scholen hebben na een fase met lockdowns het afgelopen jaar grotendeels weer fysiek onderwijs mogen en kunnen geven. Ook bij een eventuele nieuwe coronagolf is dat de insteek van alle betrokkenen. Desondanks blijft de impact van corona merkbaar bij leerlingen en medewerkers. In het gedrag van leerlingen zien we meer onrust, er zijn meer conflicten, de groepsdynamiek blijft onstuimig en de omgangsvormen lijken niet meer duidelijk.

Uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 blijkt dat leerlingen in het voortgezet onderwijs zich in 2021 minder gelukkig voelden dan vóór de coronaperiode. En bij ons Adviespunt hoorden wij het afgelopen schooljaar vaker dan voorheen verhalen over onrust in de klas. Wat kunnen schoolbesturen, teamleiders en andere onderwijsprofessionals doen om de prettige sfeer te herstellen en vast te houden? Daarover hebben wij een artikel geschreven dat je terugvindt in onze kennisbank.

In dat artikel geven wij tips over:

  • Hoe je leerlingen duidelijkheid kunt bieden, en waarom dat belangrijk is;
  • Het belang van aandacht besteden aan groepsvorming en groepsdynamiek en hoe je dat kunt doen;
  • Waarom de pedagogische relatie tussen leerling en leraar zo belangrijk is;
  • Op maat in samenspraak met jongeren;
  • En tot slot: waarom je vooral ook het team niet moet vergeten

Geïnteresseerd? Lees dan snel verder in ons kennisbankartikel.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.