Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Dinsdag 12 januari hielden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. De informatie is in dit nieuwsbericht is daarop aangepast.
Dinsdagavond 12 januari gaven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Hierin kondigde premier Rutte een verlenging van de lockdown aan tot en met dinsdag 9 februari. Deze verlenging treft ook het onderwijs. Hieronder lees je meer over de gevolgen. Daarnaast bieden wij enkele tips en achtergrondartikelen.
De scholen blijven gesloten. Als de scholen in het voortgezet onderwijs dan weer fysiek les kunnen gaan geven, geldt voor leerlingen de 1,5 meter-maatregel.
Er zijn uitzonderingen voor:
Er zijn kinderen voor wie onderwijs en opvang in de thuis- (of woon)situatie geen goede optie is. Dan gaat het bijvoorbeeld om kinderen in een onveilige thuissituatie. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, krijgen gemeenten de mogelijkheid buitenshuis onderwijs en begeleiding te organiseren. Dit doen zij samen met scholen, kinderopvang, Veilig Thuis en Jeugdzorg. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.
De NVS-NVL (vereniging voor begeleiders in het vo en mbo) biedt informatie over het stappenplan voor scholen bij kindermishandeling in coronatijd.
Zoals geschreven, kunnen kinderen in een kwetsbare positie wel naar school. In dat geval bepaalt de school, eventueel in overleg met de gemeente, om welke leerlingen het gaat. Leerlingen van ouders met een cruciaal beroep mogen ook naar school.
Ook op het vo geldt een uitzondering voor leerlingen in een kwetsbare positie. En er is een uitzondering voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in voorexamenjaar. Daarnaast is er een uitzondering gemaakt voor de praktijkgerichte vakken in vmbo, pro en vso. Deze leerlingen kunnen wel naar school.
Voor studenten die examens, tentamens of toetsen afleggen is er een uitzondering gemaakt. Datzelfde geldt voor studenten die praktijklessen volgen en voor kwetsbare studenten.
Kees van Overveld maakte samen met de Vlaamse onderwijswebsite Klasse een de vragenlijst ‘Hoe gaat het met jou?’ (pdf) voor leerlingen in het primair onderwijs.
Daarnaast circuleren er op sociale media meer vragenlijsten. Deze digitale formulieren zijn te dupliceren en dus makkelijk aan te passen aan de eigen situatie. Ze zijn niet van ons. Dus: ben jij de ontwikkelaar van een van de onderstaande formulieren en wil jij jouw naam als bron vermeld hebben in dit artikel, neem dan contact met ons op: communicatie@schoolenveiligheid.nl.
Zo is dit formulier beschikbaar met vragen die je leerlingen kunt stellen. Bijvoorbeeld over hoe jij hen het beste kan ondersteunen, welke hulpmiddelen ze tot hun beschikking hebben en hoe ze zich voelen. Je kunt ook deze vragenlijst ‘Hoe gaat het?’ voor het mbo gebruiken als de scholen weer opengaan.
Woensdag 10 februari organiseert School & Veiligheid een webinar speciaal voor vertrouwenspersonen. Hoe beïnvloedt corona jouw werk als vertrouwenspersoon en hoe kun je daar mee om gaan? Een moeilijk gesprek via het beeldscherm vergt toch een andere manier van contact maken. Tijdens het webinar krijg je allerlei tips over hoe om te gaan met de omstandigheden die bij deze tijd horen. Meld je nu aan.
Voor advies en informatie kun je terecht bij verschillende instanties:
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: