Adviespunt

Na zeven jaar is het tijd voor een nieuw Digitaal Veiligheidsplan. De digitale tool helpt scholen om actief bezig te gaan met sociale veiligheid en handvatten te geven aan wettelijke verplichtingen van de school.

Op school is er geen plek voor ongepast gedrag, intimidatie, pesten, diefstal of agressie. Hoe zorg je als school voor een sociaal veilig leerklimaat? Je investeert in heldere regels, in de juiste aanspreekpunten: je doet het met elkaar. Dit leg je vast in het Schoolveiligheidsplan.

Ga naar de website

Waarom vernieuwen?

Om scholen te ondersteunen bij het opstellen van een schoolveiligheidsplan, is het Digitaal Veiligheidsplan in 2016 ontwikkeld. Helaas was de tool na al die jaren verouderd geraakt en is dus nodig aan vervanging toe. Daarom stellen we je graag voor aan ons nieuwe Digitaal Veiligheidsplan, dat sinds 1 juni 2023 te bezoeken is via digitaalveiligheidsplan.nl.

De vorige versie van het Digitaal Veiligheidsplan heeft vele jaren dienstgedaan. Echter, met de voortdurende technologische vooruitgang en de evoluerende veiligheidsbehoeften van scholen, was het tijd voor een update.

Wat is er nieuw?

Onze tool voor scholen biedt een gestructureerd en stapsgewijs proces voor het maken van een schoolveiligheidsplan. Het bevat richtlijnen die specifiek zijn ontworpen om aan de behoeften van scholen te voldoen. De tool biedt een format voor het opstellen van een professioneel en grondig veiligheidsplan.

  • Raak per vraag geïnspireerd met handvatten: artikelen, tools, conferenties en trainingen.
  • Inzichtelijk per vraag wat de wet vereist.
  • Door het jaar heen word je gestimuleerd om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school door een inspiratiemail.
  • Handig online-documenten toevoegen via een link: zo zijn je documenten altijd up-to-date.
  • Eén plek om in te loggen voor scholen en besturen

Schoolbesturen aan zet

We begrijpen dat de behoeften van individuele scholen en schoolbesturen kunnen verschillen. Daarom hebben we twee versies van de tool ontwikkeld: één specifiek voor scholen en één voor besturen.

Voor schoolbesturen hebben we een versie van de tool ontwikkeld waarmee ze scholen handmatig kunnen toevoegen en hen richtlijnen kunnen meegeven, inclusief documenten. Dit stelt besturen in staat om een consistente en gestandaardiseerde aanpak te hanteren bij het ontwikkelen van veiligheidsplannen voor al hun aangesloten scholen. Met deze functionaliteit kunnen besturen snel en efficiënt de veiligheidsmaatregelen op scholen coördineren en ondersteunen.

Je kunt als school natuurlijk altijd een eigen account aanmaken en zelf aan de slag met jullie schoolveiligheidsplan.

Alles op één plek

Het Digitaal Veiligheidsplan is geheel gratis in gebruik. Aan de hand van vragen ga je alle facetten rondom sociale veiligheid langs. Het Digitaal Veiligheidsplan is een centrale vindplek voor alle protocollen en documenten die te maken hebben met sociale veiligheid.

De digitale tool biedt inspiratie om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school. Het geeft ook inzicht in wat de wet vereist van de school. Wanneer je alle facetten bent langsgegaan, kun je gemakkelijk jouw Schoolveiligheidsplan downloaden en in gebruik nemen. Zo heb je een integraal beleid op sociale veiligheid.

Advies nodig?

Wil je advies over de sociale veiligheid bij jullie op school? Elke schooldag staat ons AdviespuntNeem kosteloos contact op met het Adviespunt telefonisch voor je klaar via mail, telefoon of WhatsApp.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.