Adviespunt

Kriebels in je buik is leuk. Maar iemand die ongevraagd aan jou kriebelt is misschien helemaal niet leuk! In een notendop is dat het thema van de Week van de Lentekriebels 2022: ‘Je lijf is van jou’. Een thema dat actueler is dan ooit. School & Veiligheid geeft je enkele tips om er een leuke en veilige week van te maken.

De Week van de Lentekriebels is een jaarlijks terugkerende week voor alle groepen van het primair onderwijs, opgezet en gefaciliteerd door Rutgers en de GGD. Op de SeksueleVorming.nl vind je tal van lessen, tips en gratis gadgets om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming.

School & Veiligheid is partner van Rutgers en ziet grote voordelen om ieder jaar mee te doen met deze week. Het is een van de manieren om met leerlingen te werken aan seksuele integriteit, wat een belangrijk onderdeel is van sociale veiligheid. Nog effectiever is het om dit ook automatisch in je pedagogisch handelen mee te nemen. Elk jaar herinnert deze week je daaraan.

Aansluiten bij ‘Je lijf is van jou’

Samen met leerlingen. Aanraken: kinderen en leraren verschillen in wat ze fijn vinden en hierin gewend zijn. Met de Kletskaartjes over aanraken geef je kinderen woorden om te kunnen praten over dit belangrijke thema.

Samen met collega’s. Net nieuw gepubliceerd: de Kijkroute voor het po! Aan de hand van vijf filmpjes over alledaagse klassensituaties bespreek je met collega’s hoe je zou kunnen omgaan met deze situaties. Zie het promofilmpje onderaan dit artikel.

Samen met ouders. Bente van Gameren ontmoette ‘juf Saar’ en beschreef dit in haar blog over de kracht en de uitdaging om samen met ouders te werken aan seksuele integriteit in het po. Op 30 maart kun je ook meedoen aan haar online workshop over dit thema.

Voor jou als leraar. Hoe ga je met leerlingen in gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag na aandacht hiervoor in de actualiteit, zoals onlangs bij The Voice en Ajax. Op deze pagina staan diverse do’s & dont’s. Meer achtergrond vind je op de themapagina ‘Omgaan met seksualiteit in de klas – po’.

Met aandacht voor gender- en seksuele diversiteit

Samen met leerlingen. Op Gendi.nl, onze themawebsite over gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs, vind je een schat aan praktische mogelijkheden om met je po-leerlingen aan de slag te gaan in de Week van de Lentekriebels. Een aantal voorbeelden:

Voor jou als leraar.  In de Gendi-tips (po) kun je uitgebreid lezen hoe je gemakkelijk en veilig met dit thema bezig kunt zijn op school. En mocht iemand zich nog afvragen waarom dat nodig is, dan overtuigt de 9-jarige Famke wel:

Compilatie van scènes uit de Kijkroute voor het po:

Wil je nog sparren voordat je met dit thema aan de slag gaat in de klas? Bel gerust ons Adviespunt.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.