Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Kriebels in je buik is leuk. Maar iemand die ongevraagd aan jou kriebelt is misschien helemaal niet leuk! In een notendop is dat het thema van de Week van de Lentekriebels 2022: ‘Je lijf is van jou’. Een thema dat actueler is dan ooit. School & Veiligheid geeft je enkele tips om er een leuke en veilige week van te maken.
De Week van de Lentekriebels is een jaarlijks terugkerende week voor alle groepen van het primair onderwijs, opgezet en gefaciliteerd door Rutgers en de GGD. Op de SeksueleVorming.nl vind je tal van lessen, tips en gratis gadgets om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming.
School & Veiligheid is partner van Rutgers en ziet grote voordelen om ieder jaar mee te doen met deze week. Het is een van de manieren om met leerlingen te werken aan seksuele integriteit, wat een belangrijk onderdeel is van sociale veiligheid. Nog effectiever is het om dit ook automatisch in je pedagogisch handelen mee te nemen. Elk jaar herinnert deze week je daaraan.
Samen met leerlingen. Aanraken: kinderen en leraren verschillen in wat ze fijn vinden en hierin gewend zijn. Met de Kletskaartjes over aanraken geef je kinderen woorden om te kunnen praten over dit belangrijke thema.
Samen met collega’s. Net nieuw gepubliceerd: de Kijkroute voor het po! Aan de hand van vijf filmpjes over alledaagse klassensituaties bespreek je met collega’s hoe je zou kunnen omgaan met deze situaties. Zie het promofilmpje onderaan dit artikel.
Samen met ouders. Bente van Gameren ontmoette ‘juf Saar’ en beschreef dit in haar blog over de kracht en de uitdaging om samen met ouders te werken aan seksuele integriteit in het po. Op 30 maart kun je ook meedoen aan haar online workshop over dit thema.
Voor jou als leraar. Hoe ga je met leerlingen in gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag na aandacht hiervoor in de actualiteit, zoals onlangs bij The Voice en Ajax. Op deze pagina staan diverse do’s & dont’s. Meer achtergrond vind je op de themapagina ‘Omgaan met seksualiteit in de klas – po’.
Samen met leerlingen. Op Gendi.nl, onze themawebsite over gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs, vind je een schat aan praktische mogelijkheden om met je po-leerlingen aan de slag te gaan in de Week van de Lentekriebels. Een aantal voorbeelden:
Voor jou als leraar. In de Gendi-tips (po) kun je uitgebreid lezen hoe je gemakkelijk en veilig met dit thema bezig kunt zijn op school. En mocht iemand zich nog afvragen waarom dat nodig is, dan overtuigt de 9-jarige Famke wel:
Compilatie van scènes uit de Kijkroute voor het po:
Wil je nog sparren voordat je met dit thema aan de slag gaat in de klas? Bel gerust ons Adviespunt.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere nieuws artikelen over dit onderwerp.
Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? Bekijk met collega’s klassenfilmpjes, inclusief vragen met wegwijzers. Krijg zo meer zicht op jullie pedagogisch vakmanschap.
Bente van Gameren vertelt over het gesprek dat ze had met juf Saar. Haar verhalen tonen de uitdagingen én de kracht van het samenspel tussen ouders en school bij het werken aan seksuele integriteit.
De beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Voice’ en bij Ajax zullen leerlingen en studenten niet ontgaan. Op onze website vind je handvatten om hierover het gesprek te voeren.
Met deze kletskaartjes kun je met po-leerlingen praten over ‘elkaar aanraken’. Want dat is niet voor elke leraar of iedere leerling even vanzelfsprekend.
Met de kletskaartjes ‘over jongens tot en met meiden’ kun je op een speelse manier een klassengesprekje beginnen over de verschillen tussen mensen, in gezinssamenstelling, in hoe ze zichzelf zien of in seksuele voorkeur.
Wat kun je als po-leerkracht doen om een respectvolle en verantwoordelijke houding rond seksualiteit en gender te stimuleren? Dat vraagt om pedagogisch vakmanschap. Acht wegwijzers geven richting aan hoe je in alledaagse klassensituaties kunt werken aan seksuele integriteit.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: