Let op: Vanwege de zomervakantie is het Adviespunt gesloten op vanaf 19 juli 16.00 uur tot en met 18 augustus 2024. Vanaf maandag 19 augustus om 09.00 uur zijn wij weer bereikbaar.
In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt

Je studenten voorbereiden op het lesgeven over gezonde relaties en seksualiteit en op het waarborgen van sociale veiligheid rondom dit thema, ook in alledaagse situaties in de klas en in de school. Dat hoort er voor jou als lerarenopleider gewoon bij.

Om je hierbij te ondersteunen, organiseren School & Veiligheid en Rutgers op vrijdag 5 november het online congres ‘Het hoort er gewoon bij’. Met inspirerende lezingen en workshops, recente ontwikkelingen en praktische handvaten.

Lesgeven over relaties en seksualiteit, maar ook over het omgaan met situaties en vragen rondom dit onderwerp – het hoort er gewoon bij. Maar ‘gewoon’ is het lang niet altijd en voor iedereen. Dat blijkt wel uit dit filmpje:

Het is belangrijk dat aankomend leraren tijdens hun opleiding goed voorbereid worden op het lesgeven over en omgaan met dit onderwerp. Het congres op 5 november wil lerarenopleiders hierbij ondersteunen.

Het congres is bestemd voor lerarenopleiders aan alle pabo’s en tweedegraads lerarenopleidingen. En voor andere onderwijsmedewerkers die betrokken zijn bij het curriculum.

Lees hier meer en meld je aan

Programma

Keynote spreker Mathieu Heemelaar neemt de deelnemers mee in zijn visie over seksuele en relationele vorming. Dagvoorzitter Jan Jaap Hubeek deelt zijn missie: het versterken van een positief imago van het complexe beroep leraar en daarmee van het onderwijs.

In pakkende workshops worden kennis en ervaringen gedeeld rondom gender- en seksuele diversiteit, culturele en religieuze diversiteit, het vlaggensysteem, ouderbetrokkenheid en seksuele integriteit. We presenteren de belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen van ons recente onderzoek onder lerarenopleiders en onder beginnende leraren en studenten. En er is ruimte voor het uitwisselen van elkaars ervaringen en tips.

 

Projecten

De organisatie van dit congres maakt deel uit van onze projecten vanuit de Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit. Lees hier aan welke projecten binnen de regeling we nog meer meewerken.

Het congres is onderdeel van ons project waarmee we pabo’s en lerarenopleidingen willen ondersteunen bij het versterken van de aandacht voor relationele en seksuele vorming en seksuele integriteit in de opleiding tot leraar en docent. In dit kader deden we onderzoek onder lerarenopleiders en onder aankomend en beginnend leraren naar hun ervaringen en wensen. Lees hier meer over dit onderzoek.

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.