Helpdesk
Winkelwagen

Op 10 december is het weer Paarse Vrijdag. Een feestelijke dag waarop veel scholen paars kleuren en vieren dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Op deze actiedag zetten leerlingen zich in voor seksuele diversiteit als norm. Paarse Vrijdag biedt jou als leraar een mooie gelegenheid om in de les aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit.

Door aandacht voor seksuele diversiteit werk je direct aan een positieve schoolcultuur, bevorder je de sociale veiligheid in de school én geef je leerlingen de ruimte om zichzelf te zijn en te ontdekken wie ze zijn.”
Bente van Gameren. Beleidsadviseur School & Veiligheid

Feestelijke activiteiten

Paarse Vrijdag is dé grote actiedag van de GSA’sMeer informatie over GSA’s. Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet deze leerlingen groep zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm. Leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo organiseren vaak opzienbarende en ludieke activiteiten. Ook in het basisonderwijs kun je op Paarse Vrijdag vieren dat iedereen uniek en anders is, dat iedereen zichzelf mag zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden.

Actiepakketten en Paarse Vrijdag Krant

Vanaf begin november kunnen leerlingen (en scholen) een gratis actiepakket bestellen via de de website van Paarse VrijdagBestel een Paarse Vrijdag actiepakket. Voor basisscholen bevat het pakket onder andere prentenboeken, gedichten, posters, knutselspullen en les ideeën. Het vo/mbo pakket bevat de bekende paarse polsbandjes en posters. Voor het vo en mbo kun je ook een Paarse Vrijdag krant bestellen voor in de klas. Hij staat vol met leuke verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en is voorzien van een docentenhandleiding. Ook dit jaar leverde School & Veiligheid een bijdrage aan de krant.

Aandacht voor seksuele diversiteit in de les

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Als leraren meedoen met Paarse Vrijdag is het effect nog groter. Je kunt deze actiedag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht te besteden aan respect voor gender- en seksuele diversiteit in de les.

Op de website van GendiDirect naar Gendi.nl – een initiatief van School & Veiligheid – vind je tips om aan de slag te gaan:

Lees ook de blog van Bente van Gameren, beleidsadviseur bij School & Veiligheid. Daarin bespreekt ze Paarse Vrijdag in relatie tot het primair onderwijs: Seksuele diversiteit. Ook op de basisschool? (Blog-Gendi.nl)

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school