Adviespunt

Op 9 december is het weer Paarse Vrijdag. Op deze actiedag – een initiatief van COC Nederland – zetten leerlingen van GSA’s zich in voor respect voor seksuele- en genderdiversiteit. Ook leraren kunnen meedoen! Kleurt jullie school paars?

Door aandacht voor seksuele diversiteit werk je direct aan een positieve schoolcultuur, bevorder je de sociale veiligheid in de school én geef je leerlingen de ruimte om zichzelf te zijn en te ontdekken wie ze zijn.”
Bente van Gameren. Beleidsadviseur School & Veiligheid

Feestelijke activiteiten & actiepakket

Leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo van GSA’s (Gender & Sexuality Alliance) organiseren op deze dag opzienbarende en ludieke activiteiten. Ook in het basisonderwijs wordt gevierd dat iedereen zichzelf mag zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden.

Met het Paarse Vrijdag actiepakket heb je alles in huis voor een feestje. Leerlingen en scholen kunnen het gratis bestellen via de website van Paarse VrijdagBestel een Paarse Vrijdag actiepakket.

Aandacht voor seksuele diversiteit in de les

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie van leerlingen, kun je als leraar deze dag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht te besteden aan respect voor gender- en seksuele diversiteit in de les. Daarmee werk je aan het bevorderen van de veiligheid voor iedereen in de klas. Als leraren meedoen met Paarse Vrijdag is het effect nog groter.

Talkshow (vo)

Nieuw dit jaar is een talkshow die je kunt kijken met de klas. Daarin wordt gepraat over identiteitsontwikkeling, queerness, genderidentiteit en geloof. De talkshow staat inmiddels online! Ga naar de website van Paarse Vrijdag zodat je de les kunt voorbereiden.

De Paarse Vrijdag Krant (vo)

Voor het vo en mbo kun je de Paarse Vrijdag krant bestellen en deze behandelen in de klas. Hij staat vol met leuke artikelen, verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en werkvormen en opdrachten. Hij is voorzien van een docentenhandleiding waaraan School & Veiligheid ook dit jaar een bijdrage leverde.

Regenboogboeken en kleurplaten (po)

In het basisonderwijs kun je naast de feestelijkheden bijvoorbeeld een prentenboek met een lhbti+ onderwerp voorlezen. Kijk eens bij de Regenboogboeken op Gendi of download en print kleurplaten voor de allerkleinsten. Of ga het gesprek aan met de (gratis) Kletskaartjes Jongens tot en met Meiden over respect, de overeenkomsten tussen jongens en meisjes en tussen mensen die verliefd zijn.

Vraag je je af of seksuele diversiteit wel iets is om te behandelen op de basisschool? Lees dan de blog Juf, kunnen twee jongens trouwen? van Bente van Gameren, beleidsadviseur bij School & Veiligheid waarin ze onder andere Paarse Vrijdag in relatie tot het primair onderwijs bespreekt.

Gendi.nl

Op de website van GendiDirect naar Gendi.nl – een initiatief van School & Veiligheid – vind je tips en inspiratie om op Paarse Vrijdag aan de slag te gaan:

COC Nederland

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland. Op de website van Paarse Vrijdag vind je meer informatie en kun je een actiepakket aanvragen.


Hierboven zie je posters uit het actiepakket voor het po. Bekijk hier de posters voor vo/mbo.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.