Adviespunt

De situatie in Afghanistan is ernstig en heeft een grote impact op het maatschappelijke debat en de berichtgevingen in de media. We leven in een tijd waar meningen en opinies, emotie door de sociale media 24 uur te volgen zijn en belangrijker lijken te zijn dan feiten en het verdiepen in achtergrond en geschiedenis.

Het schooljaar is nog niet begonnen of deze onrust komt ook jouw klas in. Wat is de sfeer onder de leerlingen? Hoe reageren zij op de actualiteit? Hebben ze nog familie die in een bedreigende situatie zit? Het is goed om je daar op voor te bereiden, zowel voor de korte als voor de lange termijn.

Wat te doen bij maatschappelijke onrust?

Hou in je achterhoofd dat dit soort gebeurtenissen zogeheten trigger-factoren kunnen zijn in een radicaliseringsproces. In ons artikel Maatschappelijke onrust – het gesprek in de klas vind je tips en verwijzingen naar diverse (les)materialen en een gratis training Dialoog onder Druk.

Lesmateriaal

TerInfo maakte voor deze situatie in het bijzonder materiaal zoals in deze nieuwsbrief vermeld. Je vindt er achtergrondinformatie over de situatie in Afghanistan en handvatten om hierbij stil te staan in de klas. Er zijn drie versies gemaakt, zodat je als docent zelf kunt kiezen welk niveau het beste bij jouw klas past.

 

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school