Adviespunt

De Week Tegen Pesten 2021 is voorbij! In alle opzichten was het een succesvolle week waar we met trots op terug kijken. Zo waren er drie goedbezochte online masterclasses, hebben bijna 750 scholen zich op het Google-kaartje aangemeld en is het openingsfilmpje al ruim 14.000 keer bekeken.

Het motto van dit jaar is  ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’. Samen zorg je voor een groepsklimaat waar iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt. Buitensluiten hoort daar niet bij! Door mee te doen aan de Week Tegen Pesten, maak je een goede start in het nieuwe schooljaar waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school. Veel van het lesmateriaal blijft beschikbaar. Het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt natuurlijk het hele jaar aandacht!

 

Deelnemende scholen

Jaarlijks doen duizenden scholen mee met de Week Tegen Pesten. De 750 scholen van het Google-kaartje zijn nog maar het topje van de ijsberg. Dit merkten we alleen al aan het aantal bestelde Doe Mee!-posters dit jaar, namelijk 11.500! Dit bereikt ontzettend veel leerlingen en leraren, waar we heel blij mee zijn.

Daarnaast zijn er steeds meer mbo’s die meedoen met de Week Tegen Pesten. Het is goed om te zien dat ook zij hier steeds vaker aandacht aan besteden. Tenslotte is een veilig klimaat belangrijk op alle scholen. We zetten erop in dat het aantal deelnemende scholen ieder jaar verder groeit.

 


Openingsfilmpje Week Tegen Pesten 2021

Met het filmpje dat we voor de Week Tegen Pesten hebben gemaakt, willen we leraren (po, vo en mbo) een handvat bieden om het gesprek aan te gaan over pesten en buitensluiten. Vijf leerlingen/studenten en een leraar vertellen in het openingsfilmpje over hun ervaringen met buitensluiten en pesten, welke gevolgen dat voor hen had en welke tips zij hebben voor leraren en leerlingen. Op de site staan ook suggestie-vragen die je als leraar makkelijk in kan zetten als gespreksstarter.

 


Masterclasses

In aanloop naar en tijdens de Week Tegen Pesten 2021 was er een mooi aanbod van activiteiten om aan deel te nemen. De activiteiten sloten aan bij het motto Buitensluiten? Uitgesloten! Speciaal voor de Week Tegen Pesten werden deze activiteiten gratis aangeboden en organiseerden wij die samen met een aantal experts:

De masterclass ‘Weten wat je moet doen, als je niet weet wat je moet doen’ waarin Marcel van Herpen de deelnemers o.a. een duidelijk antwoord gaf op buitensluiten; zij leerden wat te doen als je niet weet wat je moet doen en hoe je de verantwoordelijkheid voor wat speelt, kunt delen met je leerlingen. Aan deze masterclass namen bijna 250 onderwijsprofessionals deel.

“Heel waardevolle en inspirerende info. Ik had hem aangeraden aan ons team! Ik ga het sowieso in een workshop aan het team doorgeven! Hartelijk bedankt Marcel en de organisatie.”
(deelnemer masterclass)

 

(Fotograaf: Fred Tiggelaar)

De masterclass ‘Vooroordelen tackelen onder leerlingen: wat werkt?’ waarin Hanneke Felten de 74 deelnemers leerde hoe je om moet gaan met vooroordelen en discriminatie. Ze gaf concrete tips  voor in de praktijk en er kwamen een aantal leraren aan het woord die hun ervaringen en tips deelden.

 

“Veel ideeën opgedaan. Inderdaad het enthousiasme dat ons al beloofd werd.”
(deelnemer masterclass)

 

De lezing ‘De invloed van omgevingsfactoren op buitensluiten en ander pestgedrag’ van Fabiënne Naber ging over hoe de omgeving van invloed is op de ontwikkeling van het brein; en dan met name de ontwikkeling van het zelfbeeld. De 84 deelnemers leerden waarom pesten zo stressvol is, welk effect deze stress op het brein heeft en daarmee op het sociaal-emotioneel welzijn van het kind.

“Hartelijk dank voor de lezing. Morgen weer positief de klas in!”
(deelnemer lezing)

 


Gratis (les)materiaal & poster

Veel scholen die meededen gaven speciale lessen over (online) pesten. Daarvoor konden en kunnen ze gebruik maken van het gratis lesmateriaal dat door diverse organisaties was ontwikkeld rondom het thema ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’. Veel van het lesmateriaal – geschikt voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs – blijft beschikbaar. Het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt natuurlijk het hele jaar door aandacht. Bekijk het (les)materiaal>>

Er werden in totaal zo’n 11.500 posters besteld, waarmee heel veel scholen hebben laten zien dat ze meedoen met de Week Tegen Pesten.

 


Blogs

Dit jaar vroegen we diverse mensen om een blog te schrijven of een interview door ons af te laten nemen. Dit resulteerde in hele leuke gesprekken en interessante inzichten. Lees bijvoorbeeld:

Lees deze en meer blogs>>

 


Week Tegen Pesten 2022: 26 t/m 30 september

De Week Tegen Pesten is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en wordt jaarlijks georganiseerd in september.

Noteer de data van de Week Tegen Pesten van volgend jaar alvast in de agenda:
26 t/m 30 september 2022.

 

Website Week Tegen Pesten

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school