Adviespunt

In de week van 10 t/m 14 februari 2020 was het de Week van de Liefde! Scholen (vo/mbo) staan in de dagen rond Valentijnsdag stil bij liefde en seksualiteit. Want liefde en seksualiteit zijn belangrijke aandachtspunten in het werken aan sociale veiligheid op school.

School & Veiligheid in jury Lang Leve de Liefde Award

Ook werd in die week voor de vierde keer de Lang Leve de Liefde Awards uitgereikt waar School & Veiligheid voor het eerst aan meedeed. De juryleden hebben gelet op de wijze waarop de school aandacht geeft aan seksuele gezondheid en seksuele vorming. Daarbij werd gebruik gemaakt van de vier aspecten: educatie, beleid, signalering en omgeving. Dit zijn ook de 4 pijlers van De Gezonde School aanpak.

Marinus Schouten van School & Veiligheid:

Ik vind De Lang Leve de Liefde Award een mooie manier om een school in het zonnetje te zetten waar docenten niet alleen lesgeven over seksualiteit, maar waar ook in de sfeer, in het team of in de plannen aandacht wordt gegeven aan hoe men op school met elkaar wil omgaan. Daar leer je als leerling of student veel van. Iedere school is daarin uniek. Graag kijk ik mee naar hoe scholen dit in de praktijk vormgeven en welke mooie resultaten hieruit voortvloeien.

Voor School & Veiligheid is seksuele integriteit een belangrijke kern. Docenten leren hoe de leerlingen bewust, respectvol en verantwoordelijk kunnen omgaan met hun eigen gender en seksualiteit en die van de ander.

Winnaars

Per schoolcategorie werden de winnaars bekend gemaakt. De Lang Leve de Liefde Award werd op de vier winnende scholen uitgereikt:

  • 10 februari 2020 heeft uit de categorie PRO de Kolom Praktijk College Noord (Amsterdam) een Lang Leve de Liefde Award ontvangen.
  • 11 februari 2020 heeft uit de categorie VSO De Hoge Brug (Rotterdam) een Lang Leve de Liefde Award ontvangen.
  • 12 februari 2020 heeft Rudolf Steiner College (Categorie VO) in Haarlem een Lang Leve de Liefde Award ontvangen.
  • 14 februari 2020 heeft Aventus in Apeldoorn (categorie MBO) de Lang Leve de Liefde Award ontvangen.

Neem een kijkje op het Rudolf Steiner College Haarlem tijdens de Week van De Liefde:

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school