Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Goed burgerschapsonderwijs vraagt het bouwen van een eigen verhaal. Vanuit uw visie en context vormt zich de invulling van de wettelijke burgerschapsopdracht. Zodat leerlingen na hun basisschooltijd kennis hebben van en respect hebben voor de basiswaarden van onze samenleving, maar bovenal dat ze hier heel veel uren mee geoefend hebben. U bent hierin onmisbaar, samen met uw collega’s. U vervult een voorbeeldrol en leeft voor hoe de democratische spelregels worden toegepast. Er ontstaat als vanzelf een schoolcultuur in overeenstemming met schoolwaarden; dat is burgerschap.
Uw school doet al van alles. Een gastles van iemand uit het bedrijfsleven. Een bezoek aan een verzorgingstehuis. Een project over klimaatverandering. Hoe behoudt u de focus als u wordt ingehaald door de waan van de dag? Vorm een doelgerichte en planmatige aanpak in de school en bouw uw eigen verhaal. Het project Burgerschap op de Basisschool, dat de PO-Raad samen met Stichting School & Veiligheid uitvoert, helpt. Door het verstrekken van informatie, het geven van advies en het delen van praktische hulpmiddelen. Zo krijgt u helder in het vizier waar u het voor doet en werkt u doelgericht en samenhangend aan burgerschap.
Het vormgeven aan burgerschap op uw school is een continue proces. Onderstaande stappen helpen om het systematisch aan te pakken.
Download het stappenplan
Op www.poraad.nl/burgerschap vindt u toelichting op bovengenoemde onderdelen. Verder vindt u praktische hulpmiddelen om er invulling aan te geven.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere project artikelen over dit onderwerp.
De QuickScan Burgerschap is een gratis hulpmiddel voor basisscholen om een beeld te krijgen van de stand van zaken met betrekking tot het burgerschapsonderwijs in de eigen school. Het is een hulpmiddel om in gesprek te gaan, zodat je gezamenlijk de koers en ontwikkelpunten kunt bepalen.
In de kosteloze toolbox die bij de QuickScan burgerschap hoort, vind je tips, links, informatie en voorbeelden om je op weg te helpen bij het vormgeven van burgerschapsonderwijs op school.
De ambassadeurs Burgerschap op de Basisschool’ helpen basisscholen en besturen met het geven van advies op maat over burgerschap. Zij zijn experts als het gaat om het ondersteunen van scholen in het zetten van de volgende stap in het doelmatig en samenhangend vormgeven van burgerschap op hun school.
Op dit moment verandert er veel op het gebied van burgerschap. Op deze pagina vertellen we meer over de wetgeving en kerndoelen voor burgerschap. Onderaan de pagina vind je ook een handig naslagwerk waarin alles voor je op een rij staat.
Een veilig gesprek voeren in de klas kan op meerdere manieren. Een van die manieren is het gebruiken van een ‘talking stick’. In dit blog licht Sylvia van Bragt het gebruik toe.
Kinderen leren om de uitdaging van onze democratie te begrijpen en daarmee om te gaan. Dat is de kern van de burgerschapsopdracht. Kritisch denken stimuleren en kinderen leren om te leren luisteren. De huidige situatie rondom corona biedt daarvoor aanknopingspunten.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: