Hoe moet ik reageren op seksueel gedrag van leerlingen?

Hoe u reageert op seksueel gedrag hangt af van het soort en de ernst van het gedrag. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag van leerlingen is ingrijpen noodzakelijk. Maar ook op normaal seksueel gedrag zult u in veel gevallen moeten reageren omdat dit kan zorgen voor onveiligheid op school.

 • Neem signalen serieus.
  Kom altijd in actie na signalen van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag. Dit kunnen signalen zijn die u zelf waarneemt of die u krijgt van leerlingen of ouders.
 • Beoordeel het gedrag.
  Ga na of het gaat om ‘normaal’ gedrag – passend bij de leeftijd van de leerling- of dat er sprake is van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Maak gebruik van hulpmiddelen – zoals het Vlaggensysteem (Movisie) en het Schema seksuele ontwikkeling van kinderen.
 • Reageer op ‘normaal’ gedrag.
  Spreek de leerling(en) aan op het gedrag. Vertel wat op school de afspraken/regels zijn. Bijvoorbeeld. “Doktertje spelen mag, maar we houden de kleren aan”. “Zoenen. Leuk, maar niet in in het schoolgebouw.”
 • Grijp in bij grensoverschrijdend gedrag.
  Direct reageren is van belang. Wat u moet doen staat in het protocol van uw school. Betrek daarbij altijd de schoolleiding en informeer de betrokken ouder(s).
 • Neem preventieve acties.
  Voorkom (herhaling van) ongewenst gedrag door met de klas regelmatig te praten over seksueel (ongewenst) gedrag. Werk aan de (seksuele) weerbaarheid van leerlingen. Neem ook praktische preventieve maatregelen zoals niet samen naar het toilet (po).

Meer informatie

Sectoren
po vo
Thema's
seksueel gedrag
Doelgroep
leerkracht