Adviespunt
Animatie wet vrij en veilig onderwijs

De Wet Vrij en Veilig Onderwijs is een nieuw wetsvoorstel, met als doel de sociale veiligheid in het Nederlandse onderwijs te versterken. Naar verwachting treedt de wet op 1 augustus 2026 in werking. Je kunt je als school zich nu al voorbereiden op deze wet. School & Veiligheid helpt je daarbij.

Waarom deze wet

Een sociaal veilige leeromgeving draagt bij aan betere leerprestaties voor leerlingen en meer werkplezier voor het personeel. Door structureel te werken aan sociale veiligheid, kunnen scholen een beter sociaal veilige leeromgeving.

De nieuwe wet bestaat uit acht maatregelen, verdeeld over drie hoofdthema’s: goed zicht, ondersteuning & begeleiding en evaluatie.

Goed zicht op sociale (on)veiligheid

Incidentregistratie en meldplicht

Scholen registeren voortaan alle incidenten die de sociale veiligheid raken, zoals pesten, discriminatie, geweld, seksuele intimidatie, drugs- of wapenbezit. Ernstige incidenten melden ze direct bij Onderwijsinspectie. Dit draagt bij aan beter zicht op structurele knelpunten.

Uitbreiding MOA-plicht

De bestaande Meld-, Overleg- en Aangifteplicht (MOA) wordt uitgebreid. Voortaan geldt de meld- en overlegplicht ook bij mogelijke seksuele intimidatie door iemand met een taak of functie richting een leerling of student. 

Daarnaast komt er een meld- en overlegplicht bij seksueel misbruik en seksuele intimidatie van meerderjarige leerlingen en studenten.

Uitbreiding leerlingmonitor

Leerlingen in het po vanaf groep 6 en leerlingen in het vo nemen (voor zover in staat) jaarlijks deel aan een vragenlijst over hun ervaren veiligheid. Deze monitor krijgt verplichte vragen over specifieke vormen van onveiligheid, zoals pesten.

Ondersteuning & begeleiding

Vertrouwenspersonen op school

Elke school moet minimaal één interne en één externe vertrouwenspersoon aanstellen. Zij bieden een aanspreekpunt voor leerlingen en medewerkers, zijn onafhankelijk en brengen jaarlijks verslag uit aan het bestuur.

Interne klachtenregeling

Scholen moeten een duidelijke en toegankelijke klachtenregeling hebben waarin staat hoe een klacht wordt ingediend, behandeld en binnen welke termijn beoordeeld.

Aansluiting bij landelijke klachtencommissie

Alle scholen dienen aangesloten te zijn bij een landelijke klachtencommissie. De uitkomst van de behandeling is bindend. De school informeert de klager én de klachtencommissie over het opvolgen van het oordeel

Evaluatie

Jaarlijkse evaluatie veiligheidsbeleid

Scholen zijn verplicht hun veiligheidsbeleid jaarlijks te evalueren, op basis van incidentgegevens, monitorresultaten en verslagen van vertrouwenspersonen.

Veiligheidscoördinator

Scholen moeten een personeelslid aanstellen als coördinator van het veiligheidsbeleid. Deze neemt ook de taken van de eerder verplichte coördinator van het pestbeleid op zich.

Ondersteuning School & Veiligheid

De producten van School & Veiligheid kunnen je ondersteunen bij de voorbereiding op de Wet Vrij en Veilig Onderwijs. Denk aan ons Digitaal Veiligheidsplan, de Leidraad Vertrouwenswerk of de Eerste Hulp Bij Klachten-kaart. Je leest er alles over op de speciale pagina over de Wet Vrij en Veilig Onderwijs.

Alles over de Wet VVO

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Adviespunt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over sociale veiligheid op school?

Neem dan contact op met ons Adviespunt.

Bel: 030 285 66 16
Mail: adviespunt@schoolenveiligheid.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je net als 14.000 anderen aan voor
onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie
over sociale veiligheid op school.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.