Let op: Vanwege de voorjaarsvakantie is het Adviespunt gesloten van vrijdag 16 februari, 16.00 uur tot maandag 26 februari, 09.00 uur. In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt
Zoek Overzicht
  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Doelgroep
  • Selecteer een Soort
Toont: 171 resultaten.

Veilig werken aan het thema seksualiteit, gender- en seksuele diversiteit

povoOmgaan met seksualiteitGender- en seksuele diversiteitpo/vo/mbooudersToon nog 3 tags

Bij het behandelen van maatschappelijk gevoelige onderwerpen – waaronder seksualiteit, gender- en seksuele diversiteit, is zorgen voor sociale veiligheid van groot belang. Een handreiking van School & Veiligheid over hoe je dat doet.

Tussen bagatelliseren en overreageren

povomboOmgaan met seksualiteitSeksuele grensoverschrijdingpo/vo/mboToon nog 3 tags

De reacties op mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag op school kunnen uiteenlopen van bagatelliseren tot overreageren. Hoe bewandel je het professionele midden?

Wetgeving Sociale Veiligheid

mboVeiligheidsbeleid

Ons Adviespunt krijgt regelmatig de vraag welke wetgeving relevant is als het gaat over sociale veiligheid. Welke wettelijk verplichte taken hebben de school en het bestuur? Om wat meer overzicht te bieden, hebben wij daarom alle voor sociale veiligheid op school relevante wetgeving op een rijtje gezet.

Veilig diversiteit 'vieren' op school

povomboSpanning en discussie in de klasVeiligheidsbeleidpo/vo/mboToon nog 3 tags

Omgaan met diversiteit in het onderwijs is een continu proces dat inspanning en betrokkenheid van iedereen in school vereist. Door diversiteit ruimte te geven of te vieren en effectief om te gaan met uitdagingen, kunnen scholen een inclusieve en veilige omgeving creëren waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Een handreiking voor schoolleiders.

Het hele jaar Goed voor Elkaar - 5 tips om pesten te voorkomen

poPesten

Vijf tips om pesten te voorkomen in de klas. Wat kan je als leraar nou echt doen om pesten voor te zijn? Download de gratis publicatie voor leraren.

Kletskaartjes Welles Nietes

povoPedagogisch klimaatPestenSpanning en discussie in de klasToon nog 2 tags

Met de kletskaartjes Welles Nietes start je simpel een veilig gesprek over de vrijheid van meningsuiting, meningsverschillen en het verschil tussen feiten en meningen. (Gemaakt voor het po; ook te gebruiken in het vo.)

E-learning voor zorgprofessionals in school

voOmgaan met seksualiteitPedagogisch klimaatSeksuele grensoverschrijdingToon nog 1 tags

Speciaal voor zorgprofessionals in en om de school ontwikkelden School & Veiligheid, Rutgers en SoaAids de e-learning ‘Zorg op school’ over het thema …

Gezonde relaties & seksualiteit in pabo en lerarenopleiding

povomboOmgaan met seksualiteitPedagogisch klimaatToon nog 2 tags

In een sociaal veilige school is structureel oog voor relaties & seksualiteit. School & Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een Toolkit waarmee studenten op pabo en lerarenopleiding al kennis en ervaring met dit thema kunnen opdoen.

Een fijn sinterklaasfeest voor iedereen

povomboDiscriminatieSpanning en discussie in de klasToon nog 2 tags

Aan het einde van het kalenderjaar staat het sinterklaasfeest voor de deur. In de laatste jaren roept het sinterklaasfeest soms discussie op. Scholen denken na over de manier waarop zij aandacht besteden aan het sinterklaasfeest. Hoe zorg je ervoor dat iedereen op school het jaarlijkse sinterklaasfeest als een fijn feest ervaart? In dit artikel geven wij tips.

E-learning 'Gezonde relaties & seksualiteit' voor leraren

povoOmgaan met seksualiteitPedagogisch klimaatSamen met oudersGender- en seksuele diversiteitSeksuele grensoverschrijdingToon nog 4 tags

E-learning Gezonde relaties & seksualiteit voor leraren . De e-learning bestaat uit acht modules.
De thema’s zijn: Lesgeven over relaties & seksualiteit; Seksuele integriteit en een veilige sfeer; Omgaan met verschillen; Seksuele ontwikkeling; Seksueel grensoverschrijdend gedrag; Vakinhoudelijke kennis; Contact met ouders; Schoolbreed werken aan relaties & seksualiteit.
Er zijn aparte e-learnings voor po en vo.

Veiligheidsmonitor 2021-2022

povoAgressief gedragCalamiteitenDiscriminatieOmgaan met seksualiteitPestenSamen met oudersGender- en seksuele diversiteitSeksuele grensoverschrijdingVeiligheidsbeleidVertrouwenswerkToon nog 9 tags

Op 4 juli 2023 verscheen de landelijke veiligheidsmonitor 2021-2022 voor het primair en voortgezet onderwijs (po en vo). In dit artikel bespreken wij de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van sociale veiligheid. Ook doen wij suggesties hoe je continu aan sociale veiligheid kan blijven werken.

Grenzen aan gedrag

povomboSeksuele grensoverschrijdingdownloadToon nog 2 tags

De folder ‘Grenzen aan gedrag’ is een samenvatting over de wettelijke kaders van (seksueel) ontoelaatbaar gedrag van onderwijspersoneel ten opzichte van leerlingen en studenten. Wanneer en hoe moet er actie worden ondernomen? En wat kan een schoolleider en -bestuurder doen om dit gedrag te voorkomen?

Niet gevonden wat je zocht?

Neem contact op met ons Adviespunt.

Naar Adviespunt School & Veiligheid

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.