Let op: de helpdesk is gesloten van 22 tot en met 28 februari 2021. In geval van een calamiteit, kun je altijd het calamiteitenteam bellen.
Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Zoek je informatie en materialen op het gebied van sociale veiligheid en onderwijs? Deze kennisbank bevat publicaties, beleidsinstrumenten, achtergrondinformatie en trainingen van Stichting School & Veiligheid waarmee je direct aan de slag kunt gaan.
Hieronder kun je zoeken op zelfgekozen trefwoorden. Klik op ‘Overzicht’ om te kunnen filteren op thema, sector en doelgroep.
Wat kun je als leerkracht doen om in de klas een respectvolle en verantwoordelijke houding rond seksualiteit en gender voor te leven en te stimuleren?…
Om goed samen te werken, is het belangrijk dat studenten kennismaken met elkaar. Dat zorgt ervoor dat er een sfeer ontstaat waarbij iedereen zich welkom voelt. In onze Kennismakers vind je vragen die hierbij helpen. Studenten ontdekken dat er meer overeenkomsten zijn dan de opleiding, maar zullen ook merken dat het niet erg is wanneer er verschillen zijn.
Dit is een praktijkverhaal over een leraar die durft te kijken naar zijn eigen gedrag, waardoor hij zijn leerlingen de kans geeft iets te leren: integer omgaan met seksualiteit. Het is ook het verhaal van een vervelende meme op Instagram, met een positieve afloop, opgetekend door School & Veiligheid.
Hoe zorg jij voor een prettige sfeer in de klas zodat iedereen erbij hoort? In de publicatie ‘Aan de slag met inclusie’ vind je praktische tips hoe dat te doen.
Hoe voorkom je ongewenste sexting? En hoe ga je ermee om als het mis gaat? De wegwijzers ‘Seksualiteit online’ zetten op een rij welke materialen en programma’s hierin kunnen ondersteunen op het po en vo.
Elke tweede donderdagmiddag van de maand is er tussen 15.30 en 16.30 uur een online BurgerschapsBorrel. Een inspirerende spreker belicht onderwerpen die linken aan burgerschap. Als deelnemer kun je rekenen op interactie en ruimte om vragen te stellen.
Na een periode van thuisonderwijs is het een uitdaging om met verschillen in beleving om te gaan. Ter voorbereiding op de start van het nieuwe schooljaar kunnen jij en je team gebruik maken van de aandachtspunten die voor een sociaal veilige start in het mbo.
Voor alle scholen is het een zoektocht hoe je op afstand zicht houdt op het welbevinden van de leerlingen. Hoe zorg je dat zij zich onderdeel van de groep blijven voelen? Hoe houd je als leraar pedagogisch verbinding met je leerlingen? En wat doe je als je je zorgen maakt om een leerling of om een groep?
Voor alle onderwijsprofessionals is het een zoektocht hoe je – ook op afstand – zicht houdt op het welbevinden van je leerlingen. Dit artikel is een geactualiseerde versie van een eerder artikel ‘In contact met je leerlingen, ook op afstand’. Het is aangevuld met en herschreven op basis van de geleerde lessen uit de eerste periode van afstandsonderwijs.
De gesprekstool ‘BurgerSmaken’ is een spel in de vorm van een diner dat op een effectieve en ontspannen manier het gesprek faciliteert. Tijdens dit ‘diner’ kunnen bestuurders, schoolleiders, leraren en (burgerschaps-) coördinatoren uit het basis- en voortgezet onderwijs aanschuiven om in gesprek te gaan over burgerschap.
Na elke vakantie doorloopt een groep bepaalde fasen in het proces van groepsvorming. De eerste weken aan het begin van het schooljaar worden de Gouden Weken genoemd. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming en fijne sfeer. Na de kerstvakantie beginnen de Zilveren Weken. Dit is een goed moment om weer extra aandacht te besteden aan de dynamiek in de klas.
Een vertrouwenspersoon integriteit (VPI) maakt onderdeel uit van een meldingsregeling voor misstanden. Je leest hier over de taken van een vertrouwenspersoon integriteit en de verschillen en overeenkomsten met een vertrouwenspersoon die is aangesteld voor klachten over ongewenst gedrag. Ook krijg je informatie over waar je rekening mee moet houden als je deze twee functies op school combineert.
Of bekijk artikelen per onderwerp
po
Thema
vo