Adviespunt
Zoek Overzicht
  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Doelgroep
  • Selecteer een Soort
Toont: 16 resultaten.
Je hebt gefilterd op: vo Radicalisering

E-zine 'Van verdeeldheid naar verbinding'

vomboOndermijningCriminaliteitBurgerschapsvormingCalamiteitenRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 5 tags

E-zine Van School & Veiligheid en TerInfo over het moeilijke gesprek in de klas. Deskundigen geven toelichting op relevante thema’s zoals polarisatie, terrorisme en het aangaan van het lastige gesprek in de klas. Op de twee laatste pagina’s vind je links naar informatie, tips, tools en lesmaterialen.

Maatschappelijke onrust – het gesprek in de klas

povoAgressief gedragRadicaliseringSpanning en discussie in de klasVeiligheidsbeleidToon nog 3 tags

Hoe voer je in de klas het gesprek naar aanleiding van maatschappelijke onrust? Lees de tips en handreikingen voor docenten en schoolleiders.

Puberaal, lastig of radicaliserend?

povomboAgressief gedragRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 3 tags

Deze publicatie bespreekt de soms moeilijk te herkennen scheidslijn tussen wat nog functioneel pubergedrag is en wat risicovol gedrag is, wat mogelijk kan leiden tot radicalisering of polarisatie.

Struisvogel Sessie

povomboAgressief gedragBurgerschapsvormingDiscriminatiePedagogisch klimaatRadicaliseringGender- en seksuele diversiteitSpanning en discussie in de klasToon nog 7 tags

De tool ‘Struisvogel Sessie’ van KIS en Stichting School & Veiligheid helpt om het gesprek aan te gaan over situaties die vaak leiden tot morele dilemma’s rondom diversiteit.

Wat te doen bij een terreuraanslag?

povomboCalamiteitenRadicaliseringSpanning en discussie in de klasrampcalamiteitvoorbereidingToon nog 6 tags

In Nederland heeft gelukkig tot op heden geen terreuraanslag plaatsgevonden. Toch zijn er in de afgelopen jaren calamiteiten met vuurwapens geweest op scholen. Ook kreeg een aantal scholen te maken met een reële dreiging. Een calamiteit is niet te plannen, een goede voorbereiding wel.

Ik heb vermoedens dat een leerling radicaliseert. Wat nu?

vomboRadicalisering

Als je vermoedt dat een leerling radicaliseert, dan is wegkijken geen optie. Het signaleren en het onderzoeken van niet-pluis gevoelens behoort tot de pedagogische taak van de school. Dat kan in gesprekken met collega’s maar ook met de leerling zelf.

Hoe ga ik in gesprek met een jongere als ik me zorgen maak over radicalisering?

vomboRadicalisering

Het signaleren en het onderzoeken van niet-pluis gevoelens behoort tot de pedagogische taak van de school. Maar wanneer ga je met een individuele leerling hierover het gesprek aan? Hoe voer je zo’n gesprek en wat doe je na afloop?

Radicalisering: Waarom radicaliseert een jongere?

vomboRadicalisering

In dit artikel geven we achtergrondinformatie over waarom jongeren radicaliseren. Je vindt er ook concrete tips voor in de klas.

Radicalisering: signaleren en handelen binnen het onderwijs

vomboRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 1 tags

Dit artikel gaat in op het signaleren van radicalisering binnen het onderwijs. Het schetst kanttekeningen, geeft tips en verheldert signalen waar je a…

Omgaan met complotten in de klas

vomboDiscriminatieRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 2 tags

Hoe ga je als leraar om met een leerling die in complotten gelooft? Wat moet je (niet) doen, wat zeg je terug? Samen met de Anne Frank Stichting hebben we een brochure gemaakt voor leraren in het vo en mbo met praktische tips en suggesties rond het thema complotdenken.

Radicalisering: het individuele gesprek aangaan

vomboRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 1 tags

Je kunt niet wegkijken als je vermoedt dat een of meerdere studenten radicaliseren. Het signaleren en het onderzoeken van niet-pluis gevoelens behoort…

Digitale module 'Omgaan met extreem gedrag en polarisatie'

vomboRadicaliseringSpanning en discussie in de klasToon nog 1 tags

Hoe ga je binnen de school om met maatschappelijke spanningen? En wat doe je als dit speelt bij een student of tussen studenten onderling? De digitale module ‘Omgaan met extreem gedrag en polarisatie’ helpt docenten om hierover het gesprek aan te gaan.

Niet gevonden wat je zocht?

Neem contact op met ons Adviespunt.

Naar Adviespunt School & Veiligheid

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.