Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Selectie van artikelen, radio- en televisie-uitzendingen waarbij Stichting School & Veiligheid aan het woord komt.
03 2021 | Adviseurs Bertina Geven en Fleur Nollet schreven dit interessante artikel speciaal voor onderwijsprofessionals in het mbo over een inclusieve en veilige sfeer op scholen. Het werd gepubliceerd in de maart-editie van vakblad ProfielActueel .
01 2021 | Directeur Klaas Hiemstra en trainer van School & Veiligheid Leon Meijs zijn geïnterviewd voor dit interessante artikel over messencriminaliteit op scholen.
11 2020 | Leon Meijs, als trainer van Stichting School & Veiligheid aan het woord bij het Parool. Hoe voer je moeilijke gesprekken in de klas?
11 2020 | Klaas Hiemstra, directeur School & Veiligheid reageert op het onderduiken van docent die een spotprent toonde.
11 2020 | Klaas Hiemstra, directeur School & Veiligheid aan het woord. Het tonen van spotprenten tijdens lessen leidt tot meer spanning en onrust in scholen.
11 2020 | Klaas Hiemstra, directeur School & Veiligheid aan het woord. Het onderwerp is de verdeeldheid en polarisatie in de scholen.
11 2020 | Klaas Hiemstra, directeur School & Veiligheid aan het woord. Het onderwerp is de bedreiging van een docent na het tonen van een spotprent.
10 2020 | Leon Meijs, als trainer van Stichting School & Veiligheid aan het woord bij RTV Utrecht. Het onderwerp is de moord op de Franse leraar Samuel Paty en welk effect dat heeft op leraren in Nederland.
09 2020 | Wat hebben gendernormen te maken met sociale veiligheid op school? Volgens Elsemiek Schepers, werkzaam bij Stichting School & Veiligheid, is gendersensitief handelen niet weg te denken in een sociaal veilig schoolklimaat.
09 2020 | Hoe kunnen docenten bijdragen aan een ruimere blik, waardoor leerlingen zich vrijer voelen minder voor de hand liggende keuzes te maken?
09 2020 | Van 21 t/m 25 september 2020 organiseerde School & Veiligheid weer de jaarlijkse Week Tegen Pesten. Gedurende de week besteden scholen aandacht aan pesten, een veilige school en het thema van dit jaar ‘Samen aan zet’. Een selectie van berichten uit de media met interviews met Klaas Hiemstra, directeur Stichting School & Veiligheid:
06 2020 | Online lesgeven vroeg veel van leraren. Hoe houd je contact met je leerlingen? Het emotionele welzijn van jongeren is bepalend voor het leren. Dat vraagt, zeker nu, bij het hervatten van klassikaal onderwijs hernieuwde aandacht. Lynn Louwe, een van de adviseurs van Stichting School & Veiligheid, schreef er een artikel over.
05 2020 | Hoe ga je om met leerlingen die dit soort complottheorieën aanhangen? “Achterhaal waardoor die gedachten gevoed worden.” Directeur Klaas Hiemstra en trainer Leon Meijs, die voor School & Veiligheid de training Dialoog onder druk geeft, komen aan het woord.
05 2020 | Naar schatting 10 procent van alle kinderen in het basisonderwijs wordt gepest. Volgens Giti Bán, werkzaam bij Stichting School en Veiligheid was voor hen de lockdown wegens het Coronavirus een welkome adempauze.
02 2020 | Klaas Hiemstra en Bianca Kamerbeek praten over de samenwerking tussen onderwijs en jongerenwerk.
02 2020 | Klaas Hiemstra in gesprek met Suzanne Bosman van het radioprogramma EenVandaag, over kluisjescontrole en fouilleren: wat mag een school wel en niet?
9 2019 | Elke student die op zoek gaat naar en start met een stage krijgt te maken met een veelheid aan indrukken. In dit artikel geven Fleur Nollet en Bertina Greven namens Stichting School & Veiligheid toelichting en adviezen hoe studenten om kunnen gaan met sociaal onveilige situaties.
9 2019 | Stichting School & Veiligheid voerde op vijf scholen gesprekken met leerlingen en docenten (van verschillende vakken). We spraken met docenten hoe zij bij situaties rond seksualiteit handelen en wat leerlingen daarvan vinden. In dit artikel illustreert Marinus Schouten welke keuzes docenten maken, welke betekenis ze daaraan hechten en wat kan helpen om de handelswijze te verrijken.
4 2019 | Veel scholen laten de trainingen over radicalisering en polarisatie links liggen, constateert dagblad Trouw. Klaas Hiemstra had liever meer deelnemers voor de trainingen gezien. Volgens hem rust er in het onderwijs nog altijd een taboe op radicalisering. “Scholen zeggen: dat speelt bij ons niet.” Het NOS Radio 1 Journaal interviewde Klaas Hiemstra over daarna over dit onderwerp.
1 2019 | Seksuele voorlichting was lange tijd gericht op preventie. Niet ziek worden en zorgen dat niemand over je grenzen gaat. Maar tijden veranderen. Marinus Schouten van School & Veiligheid: “Het gaat erom leerlingen bewust en verantwoordelijk te leren omgaan met hun eigen gender en seksualiteit en die van de ander. Dat vat eigenlijk alles samen. Respect voor je lijf en relaties. Dat red je niet met een paar lessen, dat moet blijken uit het schoolklimaat.”
“Het is belangrijk oog te hebben voor de intimiteit die binnen een schoolgebouw heerst. Er is constant interactie en dat roept gevoelens op. Ook seksuele.” Schouten heeft het niet alleen over leerlingen onder elkaar. “Docenten zouden met elkaar moeten kunnen praten over die interacties. [..] Doen of het niet bestaat leidt tot onwenselijk gedrag.”