Adviespunt

Hoe ontwikkel je schoolbeleid dat incidenten met sociale media voorkómt? En hoe reageer je als bestuurder of schoolleider als er toch dingen misgaan? Antwoord op deze vragen en meer staan in de publicatie ‘Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen’. Stichting School & Veiligheid heeft samen met Kennisnet deze publicatie ontwikkeld.

De brochure ‘Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen’ is bedoeld voor schoolleiders en/of -bestuurders. Het helpt om beleid te ontwikkelen over sociale mediagebruik door medewerkers. Want waar kun je als schoolleider mee te maken krijgen? Welke valkuilen zijn er?

Omgaan met online situaties

In de brochure staat één vraag centraal: Hoe kun je de kracht van sociale media benutten zonder dat de school, de medewerkers en/of leerlingen beschadigd raken? Uit die vraag komen natuurlijk andere vragen voort, zoals: Hoe doe je dit met respect voor de vrijheid van meningsuiting?

De brochure beschrijft allerlei online situaties die nadelig uit kunnen pakken voor de school of de medewerkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie waarbij:

  • een docent een mening of standpunt uit op sociale media;
  • leerlingen of hun ouders hun meningen of klachten online uiten;
  • er online contact is tussen een leerling en een docent buiten schooltijd;
  • leerlingen of ouders misplaatste ‘hulp’ bieden;
  • filmpjes gedeeld worden van opstootjes op het schoolplein;
  • gedoe in de klas via sociale media zijn verspreid;
  • sexting-beelden zijn gedeeld onder klasgenoten en docenten.

Sommige situaties zijn strafbaar, maar niet alles is vastgelegd in de wet. Deze brochure beschrijft hoe je hiermee om kunt gaan.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.