Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Sociale media
Kennisbank
Wat online gebeurt, heeft directe invloed op de sfeer en het gedrag op school. Voor scholen is het vaak een uitdaging om hier grip op te krijgen. Waar ligt de grens tussen wat in de privésfeer gebeurt en wat de school aangaat? Tot waar gaat de (pedagogische) verantwoordelijkheid van de school? En hoe zorg je ervoor dat kinderen kritisch leren nadenken over hun online gedrag en de invloed daarvan op henzelf en anderen?
Het online leven is inmiddels een vast onderdeel van het opgroeien. Het internet en sociale media zijn niet meer weg te denken en zullen dat in de toekomst ook niet zijn. Daarom is het niet realistisch of wenselijk om deze digitale wereld te verbieden of te ontmoedigen. In plaats daarvan moeten we leerlingen leren hoe zij zich hier veilig in kunnen voortbewegen.
De online wereld stimuleert de creativiteit, ondersteunt de ontwikkeling van een eigen identiteit en maakt het maken van sociale contacten en kennisopbouw mogelijk. We dragen bij aan de persoonlijke en sociale groei van leerlingen door hen te leren hoe zij op een positieve manier gebruik kunnen maken van deze mogelijkheden.
Hoewel de online wereld kansen biedt, brengt deze ook risico’s met zich mee. Onveiligheid kan zich uiten in de vorm van online pesten, haatberichten, uitsluiting, ongewenste sexting of blootstelling aan schadelijke content. Deze ervaringen beïnvloeden relaties tussen leerlingen, hun welzijn en de sfeer in de klas.
Toch betekent het bestaan van deze risico’s niet dat kinderen er altijd schade aan ondervinden. Door digitale veerkracht kunnen zij hiermee omgaan. Kinderen van nu zijn digital natives: ze groeien op in en met de online wereld. Daarom moeten ze weten hoe ze ermee om kunnen gaan. De rol van scholen en ouders is dan ook om de digitale veerkracht te vergroten. Door samen met leerlingen te oefenen, met hen in gesprek te blijven en hen bewust te maken van mogelijke risico’s (en wat je kunt doen als je dit tegenkomt) vergroot je de digitale weerbaarheid.
Door duidelijke normen te stellen over gewenst gedrag, leerlingen hierin te begeleiden en grenzen te stellen wanneer deze normen worden overschreden, draagt de school bij aan een sociaal veilige leeromgeving – zowel offline als online.
Deze verantwoordelijkheid ligt echter niet alleen bij de school. Samenwerking met ouders en andere schoolpartners is onmisbaar. Door samen afspraken te maken en leerlingen gezamenlijk te ondersteunen, versterken we de sociale veiligheid, op school én online.
Als de sociale veiligheid in het geding komt moet je ingrijpen, bijvoorbeeld wanneer sprake is van bedreigingen, (cyber)pesten, ongeoorloofd verspreiden van materiaal, accounts die gehackt worden en cyberstalking. Zie ons stappenplan voor omgaan met online incidenten.
Het online gedrag van je leerlingen is vaak onzichtbaar voor jou als leraar. Toch speel je een cruciale rol in het bijbrengen van respectvol en verantwoordelijk online gedag en het vergroten van de digitale weerbaarheid van kinderen. Leerlingen worden namelijk bewust van hun online gedrag als je hier structureel aandacht aan besteedt en samen stilstaat bij wat acceptabel is.
Op de volgende manier besteed je in de klas aandacht aan online gedrag:
Grijp in als de sociale veiligheid in het geding komt, bijvoorbeeld wanneer sprake is van bedreigingen, (cyber)pesten, ongeoorloofd verspreiden van materiaal, accounts die gehackt worden en/of cyberstalking. Zie ons stappenplan voor omgaan met online incidenten.
Kennisbank artikelen over dit onderwerp:
Dit artikel biedt handreikingen hoe je leerlingen, ouders en personeel kunt informeren over een incident rond (mogelijk) seksueel grensoverschrijdend gedrag van een medewerker.
Vanuit het perspectief van de leraar zetten we uiteen hoe je de groepsdynamica in de klas kunt sturen en de groepsvorming een positieve wending geeft.
Als schoolteam draag je samen de verantwoordelijkheid voor hoe je sociale media en online gedrag integreert in je lessen en de bredere schoolcultuur. Bespreek gezamenlijk wat je leerlingen wilt meegeven over online gedrag en hoe je dit als team aanpakt.
Het is raadzaam om afspraken en regels over sociale mediagebruik vast te leggen in een sociale media protocol. Het protocol biedt richtlijnen voor leerlingen, ouders en onderwijspersoneel over acceptabel en niet acceptabel online gedrag. Het kan bepalingen bevatten over:
Als leraar heb je een belangrijke voorbeeldfunctie, zowel in de klas als online. Dit betekent dat je je bewust moet zijn van je eigen sociale mediagedrag en hoe dit zich verhoudt tot je professionele rol. Gebruik sociale media op een manier die bijdraagt aan een positieve online cultuur en denk dus kritisch na over je eigen uitingen online.
Niet iedereen binnen het team heeft dezelfde expertise nodig op het gebied van sociale media. Misschien heeft een collega meer kennis en ervaring en kun je die benaderen als vraagbaak. Het is echter wel belangrijk dat alle teamleden een basiskennis hebben en op de hoogte zijn van de schoolbrede protocollen en gedragsregels.
Sociale media kunnen zorgen voor lastige of gevoelige situaties. Het is daarom essentieel dat er binnen het team een open cultuur is waarin je dergelijke situaties bespreekbaar maakt. Geef elkaar de ruimte om vragen te stellen, dilemma’s te delen en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar:
Spel over gewenst en ongewenst gedrag op school. Bedoeld voor onderwijsteams of leerlingen. Naast de versie voor het vo en mbo is er ook een versie voor het po.
Naast de klas en het team speelt de hele schoolgemeenschap een rol in het creëren van een sociaal veilige (online) omgeving. Dit betekent dat niet alleen leraren, maar ook de schoolleiding, ondersteunend personeel, ouders en leerlingen betrokken moeten zijn bij een gezamenlijke aanpak.
Een sociaal veilige school begint met een gedeelde visie op online gedrag en sociale media. Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen en medewerkers zich zowel fysiek als online veilig voelen? Dit vraagt om een bewuste strategie waarin het omgaan met sociale media aansluit op de visie van de school.
Een doordachte aanpak houdt in dat je:
Leerlingen, ouders en medewerkers moeten weten waar ze terechtkunnen bij grensoverschrijdend online gedrag. Zorg voor:
Een goede samenwerking tussen school, politie en kinderenwerk staat of valt met korte lijntjes. Je pakt problemen sneller op door vaste contactpersonen aan te wijzen en regelmatig overleg te voeren. Dit voorkomt dat situaties uit de hand lopen en zorgt ervoor dat kinderen tijdig de juiste hulp krijgen.
Handhaving en veiligheid Samenwerken met de politie helpt om de veiligheid op school en online te bewaken. Bij online bedreigingen, het verspreiden van schadelijke beelden of digitale oplichting kan een snelle reactie van een jeugdagent of digitale wijkagent voorkomen dat situaties escaleren. Door korte lijntjes met de politie te hebben, kun je direct handelen bij problemen. Zo weten leerlingen dat grensoverschrijdend gedrag niet zonder gevolgen blijft.
Preventie en vroegtijdige signalering De politie kan helpen om risicovol gedrag, zoals cyberpesten en online beïnvloeding door criminelen, vroeg te signaleren. Een digitale wijkagent ziet trends en kan de school waarschuwen als er zorgen zijn binnen de gemeenschap. Je kunt snel ingrijpen bij online problemen als je een vast contactpersoon heeft. Zo hoeft de politie pas in actie te komen als het echt nodig is.
Bewustwording en samenwerking Een jeugdagent of digitale wijkagent kan bijdragen aan bewustwording over online risico’s. Samen kun je richtlijnen opstellen voor hoe je omgaat met online misstanden. Dit zorgt ervoor dat leerlingen en leraren weten waar ze terechtkunnen bij problemen. De aanpak van online veiligheid wordt effectiever door duidelijke afspraken en samenwerking.
Begeleiding en ondersteuning Kinderenwerkers helpen kinderen bij het omgaan met sociale media. Ze begrijpen de leefwereld van kinderen en bieden ondersteuning bij vragen over groepsdruk, online pesten en zelfbeeld. Omdat zij geen autoriteit zijn zoals de politie, kunnen kinderen makkelijker bij hen terecht met problemen. Dit verlaagt de drempel om hulp te vragen.
Bemiddeling bij online conflicten Bij spanningen op sociale media kunnen kinderenwerkers helpen om ruzies of pestgedrag op te lossen. Ze herkennen problemen op tijd en kunnen ingrijpen voordat de situatie erger wordt. Ook kunnen ze als tussenpersoon fungeren tussen kinderen, ouders en de school, zodat je gezamenlijk naar een oplossing zoekt.
Preventie vanuit een vertrouwensrelatie Kinderenwerkers bouwen een band op met kinderen en kunnen daardoor open gesprekken voeren over online gedrag. Dit helpt om kinderen bewust te maken van de gevolgen van hun keuzes op sociale media. Dit werkt vaak beter dan een officiële waarschuwing, omdat de gesprekken laagdrempelig zijn. Zo ontwikkelen kinderen verantwoord online gedrag.
Scholen en ouders hebben samen de taak om kinderen veilig en bewust te leren omgaan met sociale media. Kinderen zijn veel online en het is belangrijk dat zij daar goede begeleiding bij krijgen. Ouders kunnen thuis het gesprek aangaan over online gedrag, terwijl de school dit ondersteunt met lessen en duidelijke regels.
Creëer bewustwording Ouders hebben vaak niet altijd door welke gevaren er online zijn of weten niet hoe ze hun kinderen beschermen. Daarom is het belangrijk dat scholen regelmatig informatie delen, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, sociale media of ouderavonden. Dit kan gaan over cyberpesten, privacy of hoe de school omgaat met online problemen. Ook kunnen scholen ouders laten weten bij wie ze terechtkunnen als er zorgen zijn.
Stimuleer het gesprek Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over hun online ervaringen. Kinderen weten beter hoe ze moeten omgaan met online problemen, zoals cyberpesten, als ze dit regelmatig doen. Help ouders hierbij door bijvoorbeeld informatie te delen over hoe je als ouder actief met je kind praat over sociale media en online risico’s. Op OffLimits staan handige tips om dit gesprek te voeren.
Laat ouders positief online gedrag stimuleren Kinderen leren vooral van het voorbeeld dat hun ouders geven. Daarom is het goed als ouders laten zien hoe je respectvol en veilig met sociale media omgaat. Scholen ondersteunen dit door bijvoorbeeld leerlingen filmpjes of presentaties te laten maken over positief online gedrag. Zo wordt het niet alleen een regel, maar iets wat kinderen zelf belangrijk vinden.
Geef ouders handvatten Ouders moeten weten waar ze hulp krijgen als er problemen zijn. Scholen kunnen ouders voorzien van handige links en telefoonnummers, zoals meldpunten voor cyberpesten of de helpdesks van sociale mediaplatforms. Zo kunnen ouders snel actie ondernemen als hun kind te maken krijgt met online problemen. Ook helpt de Mediadiamant ouders om bewuste keuzes te maken in het mediagebruik van hun kind. Dit model laat zien welke aspecten belangrijk zijn bij mediaopvoeding, zoals balans, veiligheid en gedrag. Dit geeft ouders ideeën over hoe ze hun kind ondersteunen en beschermen op sociale media.
Maak duidelijke afspraken Veel scholen werken al met afspraken over gedrag op school. Dit kan ook worden uitgebreid naar online gedrag. Door afspraken te maken over wat acceptabel is op sociale media, zowel thuis als op school, krijgen leerlingen een duidelijk kader. Dit helpt om samen eenduidig op te treden tegen cyberpesten en ander ongewenst gedrag.
Vanaf het schooljaar 2024-2025 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs.
Scholen moeten zelf met leraren, leerlingen en hun ouders afspraken maken hoe dit er op hún school precies uit gaat zien. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van de handreiking ‘Schoolbeleid voor smartphones’ van Kennisnet.
Op de website van Kennisnet staat ook een stappenplan voor een helder smartphonebeleid.
Bron: rijksoverheid.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.
Meld je aan
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang actuele informatie over sociale veiligheid op school.