Adviespunt

Minister Wiersma (OCW) stuurde op vrijdag 18 november de brief ‘Vrij en veilig onderwijs’ naar de Tweede Kamer. Hierin benadrukt hij het belang van aandacht voor sociale veiligheid in het onderwijs. Ook beschrijft hij welke maatregelen hij daartoe gaat nemen. Stichting School & Veiligheid onderschrijft de boodschap van de minister dat scholen actief en continu moeten (blijven) werken aan een sociaal veilig schoolklimaat.

Met zijn brief laat de minister zien dat hij hoge ambities heeft voor de sociale veiligheid op scholen. Zo wil de minister de jaarlijkse schoolmonitor uitbreiden: hij wil dat scholen de monitor onder zo’n groot mogelijk deel van de leerlingen afnemen. Ook breidt hij deze monitor uit naar onderwijspersoneel. Voor de volledige plannen en intenties van de minister verwijzen we naar de Kamerbrief ‘Vrij en veilig onderwijs’.

School & Veiligheid ondersteunt scholen

School & Veiligheid is blij met de continue aandacht van de minister voor sociale veiligheid op school. Werken aan een sociaal veilig schoolklimaat gaat iedereen binnen de school aan: schoolleiding, leraren, niet-onderwijzend personeel, leerlingen en ouders. Als expertisecentrum op het gebied van sociale veiligheid ondersteunen wij scholen en onderwijsprofessionals graag bij het werken aan een sociaal veilig klimaat met onze kennis, materialen en ons Adviespunt School & Veiligheid.

Sociale veiligheid en burgerschap

In zijn brief gaat de minister ook in op het belang van de aangescherpte burgerschapsopdracht. Hierin moet een school zorg dragen voor een schoolcultuur die in overeenstemming is met de basiswaarden (gelijkwaardig, vrij en solidair). De school is tegelijkertijd een oefenplaats voor het omgaan met en het handelen naar die waarden. Dat kan en mag schuren. En ondanks die verschillen, moet de sfeer in de klas veilig blijven.

Voor School & Veiligheid is de relatie van burgerschapsonderwijs met het creëren van een sociaal veilig schoolklimaat evident. Daarom maken we deel uit van het Expertisepunt Burgerschap. Bij het Expertisepunt Burgerschap kunnen scholen terecht voor actuele informatie, tips en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs.

Hulp & advies nodig? Neem contact op met ons Adviespunt

Werken aan een sociaal veilig schoolklimaat kan soms ingewikkeld zijn. Of het nu gaat om het opstellen protocollen en beleid, het ingrijpen bij incidenten of het voorkomen daarvan: soms heb je behoefte aan advies. In die gevallen kun je altijd terecht bij ons Adviespunt School & Veiligheid. De medewerkers van het Adviespunt bieden onderwijsprofessionals ondersteuning bij uiteenlopende vragen: van algemene vragen over sociaal veiligheidsbeleid tot het bespreken van concrete situaties. Het Adviespunt is telefonisch, per e-mail en per WhatsApp bereikbaar op schooldagen van 9.00 tot 16.00 uur.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.