Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Scholen worden niet alleen bezocht om onderwijs te volgen. Ze staan ook in de belangstelling van de (on)georganiseerde misdaad bij het zoeken van nieuwe slachtoffers. Duidelijk is dat op inventieve wijze op en rond scholen contact wordt gezocht met studenten. Vervolgens worden deze studenten gemanipuleerd en gechanteerd om ze inzetbaar te maken als drugskoerier of prostituee. Ronselpraktijken kunnen ook betrekking hebben op het winnen van zieltjes voor de gewelddadige Jihad.
De VolkskrantDe Volkskrant: ‘Jongeren geronseld voor prostitutie of drugshandel’ wees in juni 2017 op de ernst van ronselpraktijken op en rond het schoolplein. Er zijn nog geen duidelijke cijfers over de inhoud en omvang hiervan, maar er is voldoende aanleiding om alert te zijn. Veel van de ronselpraktijken voltrekken zich buiten de directe waarneming van het onderwijspersoneel. Studenten worden opgewacht op of rond het schoolplein, buiten het toezicht van de school. Maar als ze de kans krijgen, komen ronselaars ook de school binnen. Hoe groter de anonimiteit in en rond een onderwijslocatie, hoe makkelijker het is om binnen te komen en potentiële slachtoffers te benaderen. De communicatie van ronselaars verloopt bovendien via het internet.
Preventie bestaat voor een belangrijk deel uit het minimaliseren van de anonimiteit in de school en de directe omgeving daarvan. Op grote mbo-locaties is dat soms lastig, zeker wanneer er geen toegangscontrole is. Dit risico neemt momenteel toe omdat controles steeds vaker worden afgeschaft. Het is daarom goed om duidelijke afspraken te maken:
Wanneer overwogen wordt om toegangscontrole af te schaffen, dan is het van belang om tegelijkertijd maatregelen te nemen waardoor iedereen herkend wordt die de school binnenkomt.
De pedagogische verantwoordelijkheid van de school stopt niet bij de uitgang van de klas of de voordeur van de school. Van scholen mag worden verwacht dat ze beschikken over (proportionele) deskundigheid in het signaleren van ongewenst gedrag in de schoolomgeving. Het delen van signalen met relevante partners hoort daarbij. De primaire taak van de school is goed onderwijs. Daarnaast hebben alle medewerkers de plicht om (net als iedere burger) te signaleren en te reageren wanneer er sprake is van dreiging voor personen of de maatschappij.
De student zelf is waarschijnlijk het beste aangrijpingspunt om als school actie te ondernemen. Wees alert op veranderingen in gedrag, merk afwezigheid op, trek de reden van afwezigheid na, toon interesse en maak contact. Het zijn allemaal instrumenten om een student die ‘in de knel’ dreigt te komen te bereiken en mogelijk te helpen. Gebruik deze mogelijkheden, zeker als er sprake is van meerdere signalen uit verschillende hoeken.
Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het terugdringen en aanpakken van (be)dreiging. Studenten vertellen soms thuis wat ze zien op school en welke vermoedens ze hebben. Wanneer ouders de weg naar school weten te vinden om dergelijke signalen te delen, dan nemen de signaleringsmogelijkheden en de kansen voor begeleiding toe. In dit kader moet niet gedacht worden aan een soort ‘kliklijn’. De signalen moeten geanonimiseerd gedeeld kunnen worden. De school moet die signalen dan matchen met andere signalen.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Het is een situatie die veel leraren zullen herkennen: een leerling of student vertoont gedrag dat het gevoel oproept dat er iets niet in orde is. Vaak gaat het om een niet-pluisgevoel dat meer is gebaseerd op onderbuikgevoelens dan op zichtbare gedragingen. Dit kosteloos te downloaden Niet-pluisinstrument kan houvast bieden bij een gesprek hierover.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: