Adviespunt

Tangram en Burgerschap: Een tangram symboliseert het burgerschapsonderwijs. De vaste onderdelen (tans) vormen duidelijke kaders. Maar er is ook vrijheid om met deze tans een eigen vorm te bepalen. Net zoals de vrijheid van onderwijs de school de gelegenheid biedt het onderwijs af te stemmen op de leef- en omgangswereld binnen jouw school met jouw aanpak voor jouw leerlingen. Zo vormt de school de ware oefenplaats.

tangram spelAls bestuurder, schoolleider en leerkracht word je aan de hand van de tangram uitgedaagd om op zoek te gaan naar de vorm in het onderwijsaanbod dat bij jou past. De weg naar goed burgerschapsonderwijs kan zodoende variëren van school tot school.

Tangram spel in de klas

Dit tangram spel biedt een mogelijkheid om actief met burgerschapsvorming aan de slag te gaan. Leerlingen krijgen inzicht in welke mogelijke (karakter)eigenschappen invulling kunnen geven aan de basiswaarden van onze samenleving. Aan de hand van het vormen van figuren die een positieve eigenschap uitbeelden, geef je de mogelijkheid om hier met je leerlingen over in gesprek te gaan.

Gebruik een bestaand tangram of download het tangram en knip het uit. Voor les ideeën download je de lesbrief.

Download de tangram

Download de lesbrief

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.