Adviespunt
Winkelwagen

Hoe ga je als docent om met een leerling die in complotten gelooft? Wat moet je (niet) doen? En als het gebeurt wat zeg je dan terug? Stichting School & Veiligheid en De Anne Frank Stichting hebben gezamenlijk een brochure gemaakt voor leraren voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs met praktische tips en suggesties rond het thema complotdenken. De brochure annex toolkit ‘Complotten in de klas’ is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Denken in complotten

Veel leraren hebben te maken met leerlingen die denken in complotten. Een uitlating of opvatting van een leerling kan een les helemaal op z’n kop zetten. Hij of zij komt met een verhaal of idee uit de hoek dat haaks staat op het wereldbeeld en de waarneming van de docent voor de klas.
Centraal uitgangspunt van de brochure is het idee dat docenten leerlingen die in complotten geloven serieus moeten nemen. Het weerleggen of onderuithalen van een complotconstruct met alleen feitelijke tegeninformatie werkt contraproductief. Beter is het om samen met leerlingen op zoek te gaan naar waarheidsvinding en daarbij open en nieuwsgierig te zijn.

Inzicht en praktische tips

De brochure ‘Complotten in de klas’ biedt inzicht in het denken in complotten bovendien bevat het praktische tips en suggesties hoe leerkrachten zich in de klas het beste kunnen opstellen.

Downloaden


Meer informatie

  • Website Anne Frank Stichting
    De Anne Frank Stichting is een onafhankelijke non-profitorganisatie die de onderduikplek van Anne Frank beheert en Anne Franks levensverhaal wereldwijd uitdraagt. Met Annes verhaal als basis ontwikkelt de stichting educatieve programma’s voor jongeren.
  • Training ‘Wij-zij-denken en extreem gedrag in de school’
    Omgaan met deze spanningen is niet gemakkelijk, ook niet voor docenten. Juist bij spanningen is het echter belangrijk dat onderwerpen die leerlingen bezighouden, zoals de aanslagen in Brussel, Parijs en Londen, besproken worden. Hoe doet u dat zonder dat ‘de bom barst’?

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school