Adviespunt

Woensdag 5 april 2023 vond de jaarlijkse onderwijsconferentie Met Alle Respect! plaats. Ditmaal, op veler verzoek, een volledig hybride versie. Zowel op locatie (Gooiland, Hilversum) als online werd de conferentie goed bezocht. We blikken met trots terug op onze eerste volledig hybride conferentie.

Save the date

De goodybags op de stoelen bij de onderwijsconferentie Met Alle Respect! 2023Voordat we terugblikken, eerst een kijkje in de toekomst. Woensdag 17 april 2024 is namelijk de volgende editie van de conferentie Met Alle Respect! Zet het alvast in je agenda, dan weet je zeker dat je erbij kunt zijn. En wil jij als eerste weten hoe het programma eruit gaat zien? Laat dan hier je e-mailadres achter, dan ontvang jij tijdig bericht van ons.

Houd mij op de hoogte van het programma van Met Alle Respect! 2024

Een sprankelend plenair programma

Splinter Chabot opende de onderwijsconferentie Met Alle Respect! 2023Splinter Chabot opende het programma. Hij zorgde direct voor een positieve sfeer, maakt contact met de deelnemers en vertelde met een persoonlijk verhaal hoe belangrijk hij Paarse Vrijdag vindt.

“Splinter maakte het lekker luchtig.” (online deelnemer)

Wat volgde was een gesprek met Amina Saydali, directeur-bestuurder van School & Veiligheid. Zij lichtte het thema van de conferentie toe: Verbinding. “We zien dat corona toch nog steeds een nasleep heeft, en dat het voor leerlingen onderling en tussen leerling en leraar soms nog best lastig is om verbinding te maken.”

“Maar ook los van corona: maatschappelijke thema’s blijven de klas in komen. Zoals onlangs alle commotie rondom de Week van de Lentekriebels. Er was veel ophef in de media, maar uiteindelijk zijn het de onderwijsprofessionals die hierover het gesprek moeten aangaan. Ook met leerlingen en ouders die een andere mening zijn toegedaan. Hoe doe je dat op een fijne en veilige manier? Hoe blijf je dan in verbinding met elkaar?”

Vervolgens was het de beurt aan de twee hoogtepunten van het ochtendprogramma: de keynotesprekers.

Over vooroordelen en stereotypen

René Broekroelofs was de eerste keynotespreker tijdens het ochtendprogramma van de onderwijsconferentie Met Alle Respect! 2023

Voor de pauze nam René Broekroelofs het woord. Hij vertelde een vlammend verhaal over vooroordelen, stereotypen en polarisatie. Allereerst maakt hij nog even het verschil duidelijk tussen ‘vooroordelen’ en ‘stereotypen’. “Vooroordelen gaan over een negatief gevoel ten aanzien van een bepaalde groep. Bijvoorbeeld: ‘Die Amsterdammers altijd met hun bakfietsen en VanMoofs, verschrikkelijk’. Terwijl stereotypen over overtrokken beelden gaan, zonder per se een negatief gevoel: ‘Ja, Amsterdammers hebben allemaal een bakfiets en/of een VanMoof’. Vervolgens ging hij in op wat helpt – en wat niet – om vooroordelen en stereotypen te weerleggen. Via zijn werk bij Movisie heeft hij daar veel onderzoek naar gedaan. En wat zowel in de online als in de offline wereld werkt, is: wees een upstander. Sta op en ga er tegenin als iemand vooroordelen uit, of zich bijvoorbeeld discriminerend uitlaat. Onderzoek wijst uit dat online haat daardoor afneemt.

Lekker klagen. Maar helpt het nou?

Iris Posthouwer was de tweede keynotespreker tijdens het ochtendprogramma van de onderwijsconferentie Met Alle Respect! 2023Na de eerste koffiepauze was het woord aan Iris Posthouwer. Haar verhaal ging over klagen. Heerlijk, gewoon even klagen: over dat zinloze overleg, die vermoeiende collega, die opstandige puber. Maar helpt het nou? Nee, is het antwoord. Uiteindelijk versterkt het klagen van alles: de boosheid vermindert niet, je krijgt meer stress en minder hoop. En het maakt het dus lastiger om verder te gaan en over je gevoel heen te stappen. Ook bij haar betoog kwam de wetenschap om de hoek kijken. De deelnemers kregen een kort college over hoe de verschillende onderdelen in het brein werken: het rationele brein versus het emotionele brein. Kortom, ook zij had een boeiend verhaal.

“Goed dat jullie keynote sprekers kiezen die kunnen refereren aan relevant onderzoek” (deelnemer op locatie)

Grote keuze aan workshops

Na een heerlijke lunch was het tijd voor de praktijk. Zowel online als op locatie waren er verschillende workshops waar de deelnemers uit konden kiezen. In totaal waren er twee workshoprondes. Online was gekozen voor een kortere duur van de workshops, omdat het online soms lastiger is om je aandacht vast te blijven houden. De meningen daarover zijn verdeeld. Zowel online als op locatie waren er deelnemers die de duur prima vonden, of die graag langer op het onderwerp door waren gegaan. We gaan dit uiteraard goed evalueren en nemen alle aanbevelingen mee voor de volgende editie van Met Alle Respect!

“Goede organisatie/ vlotte doorstroming/ lekkere drankjes en lunch.” (deelnemer op locatie)

Jouw mening telt

Alle deelnemers hebben inmiddels een evaluatieformulier ontvangen. Wij nemen al jullie input ter harte. Wil je nog iets extra’s kwijt over deze editie, of wil je meedenken met de editie van 2024? Stuur dan een mail naar conferenties@schoolenveiligheid.nl.

“Fantastisch dat jullie dit organiseren (en dat gratis!).
Het zat goed in elkaar, techniek deed het, alles verliep vlekkeloos.
Erg interessante onderwerpen en goede, inspirerende sprekers. Bedankt!” (online deelnemer)

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.