Adviespunt

Een calamiteit vraagt om een buitengewone inspanning van directie en medewerkers. Juist dan heb je als school behoefte aan tips en ondersteuning. Daarom biedt het calamiteitenteam van School & Veiligheid een helpende hand.

Je kunt kosteloos advies en ondersteuning krijgen van onze crisisadviseurs Jessica Baart, Lynn Louwe en Ine Spee.

Waarom advies vragen?

  • Ervaren crisisadviseurs in het onderwijsveld
  • Sparringpartner bij dilemma’s
  • Gericht op ondersteuning van onderwijsprofessionals
  • Focus op herstel van de onderwijssituatie

 

Het Adviespunt is elke schooldag van 09:00 tot 16:00uur bereikbaar. Zij brengen de situatie in kaart en schakelen op basis daarvan het calamiteitenteam in. Buiten schooltijden is het calamiteiten altijd bereikbaar, bel ook dan bovenstaand nummer.

 

Wees goed voorbereid:

voor, tijdens en na een calamiteit.

 

  • Is jouw school een sociaal veilige plek voor jouw leerlingen?
  • Zijn de (crisis)plannen en protocollen op orde?
  • Wie maakt deel uit van het crisisteam en wat zijn de taken?

Download ‘m gratis

Als een calamiteit plaatsvindt, is het belangrijk dat iedereen weet hoe hij moet handelen. Wanneer schakel je het crisisteam in, waar moet je aan denken en hoe communiceer je op de juiste manier? Om jou als school op weg te helpen schreven we twee publicaties, die je geheel gratis kunt downloaden.

Als een ramp de school treft

Checklist omgaan met calamiteiten in het onderwijs

 

Een calamiteit overkomt mij toch niet?

De impact van een calamiteit in het onderwijs is groot, het ontwricht de dagelijkse gang van zaken op school. De aard van een calamiteit kan zeer divers zijn: zelfdoding of onverwacht overlijden, een ongeval met ernstig letsel, seksueel grensoverschrijdend gedrag of bedreiging van personeel.

Hoe groot is de kans dat je een calamiteit gaat meemaken? Crisisadviseur Lynn Louwe geeft hier antwoord op en vertelt je in deze video meer over het calamiteitenteam.

 

Oefening baart kunst

Oké, een calamiteit kan dus op elke school voorkomen … maar hoe goed ben je daarop voorbereid? We verfilmden enkele casussen die kunnen helpen om goed voorbereid te raken met het crisisteam en eventuele ketenpartners. Bekijk (één van) de video’s en oefen hoe jij je kunt voorbereiden op een calamiteit.

Klik hier om te oefenen

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.