Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
In het onderwijs komt het voor dat personeelsleden zich schuldig maken aan grooming. Vaak begint het met onschuldige berichtjes via sociale media. Maar het kan leiden tot seksueel contact met een leerling.
Onder grooming wordt verstaan het door een volwassen persoon op internetsites actief benaderen en verleiden van minderjarigen met als uiteindelijke doel het plegen van seksuele handelingen. Sinds 2010 is grooming strafbaar. Zodra een volwassen persoon een voorstel doet voor een ontmoeting met een minderjarige en daar ook de voorbereidingen voor treft, kan hij worden vervolgd. De strafmaat hiervoor is maximaal twee jaar gevangenisstraf. Pedoseksuelen komen via internet makkelijk in contact met kinderen. Zij bouwen via chatsites en forums een band met ze op door zich voor te doen als leeftijdsgenoten. Ze verleiden ze tot het ontkleden en plegen van seksuele handelingen voor de webcam. De dader legt de beelden vast (kinderporno) en gebruikt ze om slachtoffers te chanteren tot bijvoorbeeld het hebben van echte seks.
Scholen kunnen preventieve maatregelen nemen door:
Het onderstaande filmpje van HelpWanted (hulp bij online grensoverschrijdend gedrag) kan gebruikt worden in de klas voor het geven van voorlichting over grooming.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Als leerlingen of studenten ongevraagd sexy beelden aan elkaar doorsturen (ongewenste sexting) kan de school een onveilige plek worden. Hoe kan de school dit helpen voorkomen? En wat te doen als het toch gebeurt?
Spel over gewenst en ongewenst gedrag op school. Bedoeld voor onderwijsteams of om te spelen met leerlingen of ouders in het primair onderwijs. Naast de versie voor het primair onderwijs is er ook een versie voor het voortgezet onderwijs en mbo.
Spel over gewenst en ongewenst gedrag op school. Bedoeld voor onderwijsteams of leerlingen. Naast de versie voor het vo en mbo is er ook een versie voor het po.
Deze Modelgedragscode voor schoolmedewerkers is een hulpmiddel voor scholen om een eigen gedragscode op te stellen. Het biedt richtlijnen voor gewenst gedrag van personeel.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.