Adviespunt

Scholen staan nog steeds voor de opgave om zo veel mogelijk het onderwijs op afstand te verzorgen. Dat heeft uiteraard veel impact op het dagelijks leven van leerlingen, leraren en schoolleiders. Juist in deze ongewone tijd is het van belang dat je zicht hebt op de sociale veiligheid en welzijn op school en in de klas. Ook voor het ministerie van OCW is dat belangrijk. Deelname aan de Veiligheidsmonitor zorgt voor inzicht op de veiligheidsbeleving van leerlingen en personeel.

Les op afstand heeft ook gevolgen voor de sociale veiligheid. Zo heeft een leraar minder zicht op onderlinge contacten en de sfeer in een groep. Door in kaart te brengen hoe leerlingen zich voelen, kun je achterhalen wat de gevolgen zijn (geweest) van de aanpassingen van de afgelopen tijd. Daarom is deelname aan de Veiligheidsmonitor 2021 belangrijk.

Wanneer

In de periode maart-april 2021 kunnen leerlingen, personeel en/of leidinggevenden de vragenlijsten van de Veiligheidsmonitor 2021 weer invullen. Scholen kunnen zich nu al aanmelden voor deelname via www.veiligheidsmonitorpovo.nl. Vervolgens krijgen zij toegang tot een portaal waar zij klassen en personeelsleden kunnen aanmelden. Deelnemers ontvangen een wachtwoord waarmee ze kunnen inloggen en de vragenlijsten beantwoorden. Dit kan op alle apparaten; dus zowel op een mobiel, een pc, of een tablet.

Opbrengsten

Je kunt toestemming geven om deze gegevens door te zetten naar de Inspectie van het Onderwijs. Daarmee voldoe je meteen aan de wettelijke verplichting om de sociale veiligheid van leerlingen in en rond de school te volgen en te verbeteren.

Deelname aan de Veiligheidsmonitor is gratis en je krijgt bovendien een locatierapport van je eigen school waarmee je het veiligheidsbeleid- en klimaat op school kunt monitoren.

Meer informatie

Meer informatie en het aanmeldformulier zijn te vinden op www.veiligheidsmonitorpovo.nl.

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.