Adviespunt

Onlangs verscheen de publicatie Sociale veiligheid is van iedereen. Van school, de sportclub tot thuis: voor jongeren is het belangrijk dat zij zich veilig en beschermd voelen. Tegen geweld, intimidatie, uitsluiting en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Sociale veiligheid zorgt ervoor dat jongeren zich op een evenwichtige manier kunnen ontwikkelen. Het zorgt dat zij zich verbonden voelen met de samenleving. Het voorkomt dat zij vatbaar zijn voor polarisatie en radicalisering.

Goede samenwerking voor de beste ondersteuning

Om een veilige en stevige basis voor de jeugd te creëren, is samenwerking binnen gemeenten, met scholen én met lokale en regionale partners nodig. Deze samenwerking, op het gebied van opvoeding, ontwikkeling, hulp en veiligheid, helpt voorkomen dat jongeren in de knel komen op school, thuis of in de vrije tijd. Of het nu gaat om criminaliteit, uitsluiting of radicalisering en polarisatie. Daarom is de publicatie Sociale veiligheid is van iedereen ontwikkeld.

De publicatie gaat over het versterken van de samenwerking tussen scholen en gemeenten. Zowel in beleid als in de uitvoering. Hoe kunt u als professional bruggen slaan tussen de verschillende leefomgevingen en levensstijlen van jongeren? Hoe maakt u daarbij slim gebruik van kennis en expertise van lokale en regionale partners? En dat continu met als uitgangspunt: de beste ondersteuning van jongeren.

Geleerde lessen, een handelingskader en gesprekskaarten

De publicatie bevat geleerde lessen, een handelingskader en gesprekskaarten die behulpzaam kunnen zijn bij het samenwerken rond veiligheidsvragen door scholen, partners uit het jeugddomein en gemeenten. Het is geschreven door het Nederlands Jeugdinstituut op verzoek van Platform JEP en in afstemming met Stichting School & Veiligheid.

Download publicatie

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.